Srbiju naterjali da igra crnim figurama, ali i da “da damu” Istaknuto

Autor  Maj 28, 2019

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, odgovarajući na pitanje poslanika SRS Dubravka Bojića zašto Srbija igra crnim figurama “šahovsku partiju” za KiM, istakao je da su “primorani i da tu partiju igraju sa damom i topom manje”.
Bojić je u svom obraćanju rekao:


– Gospodine predsjedniče, znam da ste dobar šahista, poslužiću se šahovskom terminologijom da vam postavim jedno pitanje. Zašto mi uvijek igramo crnim figurama, zašto mi ne preduzimamo određene inicijative? Konkretno, rekli ste da ćete tek poslije susreta sa Makronom izaći sa jasnim planom kontramjera Prištini na uvedene takse koje su više od šest mjeseci na snazi?.
Vučić mu je na to odgovorio da su Srbiju naterjali da igra crnim figurama, ali i da “da damu”, piše Blic.

– Primorani smo na to da stalno igramo crnim figurama i ne samo to, pošto vidim da poznajete šah, već su nas natjerali da damo i damu, ali nam pješaka ne mrdaju naprijed, nego samo sa topom na H liniji, drže jednog naprijed i to je to. Igramo crnim figurama i imamo damu i top manje. I ne možete drugačije. Ako mislite da mi možemo da igramo bijelim figurama i poslije Kumanosvkog sporazuma i poslije 2004. i 2008. godine i u ovakvoj konstelaciji snaga u svijetu, to nije realno i nije moguće – naglasio je Vučić.

Atrakcija