Luksemburški list: U Hrvatskoj sve manje stanovnika, a više veterana!?

Autor  Maj 31, 2019

Skoro četvrt vijeka od kraja rata u Hrvatskoj, stanovništvo neprestano opada, a broj ratnih veterana neprestano raste, ističe luksemburški list Tageblat.

Kako piše ovaj list, novajlija u EU suočen je s jednim fenomenom koji mu pravi probleme.

Što više vremena od rata prolazi, to je na Balkanu više heroja, dodaje list, ukazujući na čudno povećanje broja ratnih veterana, prenosi Tanjug.

Pojačana emigracija i pad nataliteta smanjili su od kraja rata broj stanovnika Hrvatske sa oko 4,5 na manje od četiri miliona ljudi, a istovremeno je broj ratnih veterana povećan sa 336.000 u 1996. godini na 507.508, navodi list.

Čak iako bi se uzeo u obzir samo 438.793 još živih veterana, taj broj prevazilazi u međuvremenu deset odsto ukupnog stanovništva.

Na kraju rata u Hrvatskoj 1995. godine, njena vojska imala je 205.397 vojnika pod oružjem, a iduće godine u Zagrebu je već bilo riječi o oko 336.000 veterana, ukazao je list.

Njihov tačan broj je od samog početka bio sporan, a pojedini tvrde da je osnivač države Franjo Tuđman povećanim brojem veterana želio da demonstrira koliko se stanovništvo suprostavljalo navodnim srpskim okupatorima, ističe Tageblat.

Iako su liste veterana policije i vojske spojene, zvaničan broj učesnika u ratu je u posljednje 23 godine neprestano rastao, i to za više od 147.000.

Za povećanje broja veterana, list krivi ne samo pravo na penzije i privilegije, već i povlašćen položaj pri zapošljavanju u javnom sektoru, što navodi mnoge Hrvate da se kasno sjete učešća u "domovinskom ratu".


Atrakcija