EU ga ukida, mi je slijedimo, a trebali bi ga vratiti 100 godina unazad: Danas odluka o pomjeranju sata u BiH

Autor  Jun 10, 2019

Nacrt zakona o zvaničnom vremenu u Bosni i Hercegovini naći će se na sjednici Savjeta ministara BiH u tehničkom mandatu koja je zakazana za danas, a radi se o zakonu kojeg predlaže Institut za metrologiju BiH.

Ranije su iz Instituta za metrologiju BiH najavili predlaganje tog zakonskog rješenja uz obrazloženje da kada je u pitanju odluka Evropske unije o ukidanju i računanju ljetnog i zimskog vremena, BiH će slijediti pozitivne zakonske odredbe EU te bi i taj zakon trebao biti usklađen s tim odredbama, prenosi ATV.

Evropski parlament izglasao je ukidanje pomjeranja sata od aprila 2021. godine, a zemljama Evropske unije biće ostavljeno da odluče hoće li zadržati ljetno ili zimsko računanje vremena.

Pred ministrima na zajedničkom nivou je i Inicijativa za vođenje pregovora radi zaključivanja Sporazuma o zajmu (dodatno finansiranje za Projekt registracije nekretnina) između BiH i Međunarodne banke za obnovu i razvoj.

Ministri će biti upoznati i s Informacijom o stanju u oblasti migracija u BiH u vezi s povećanim prilivom migranata, a dnevnim redom predviđeno je i razmatranje Prijedloga migracionog profila BiH za 2018. godinu.

Takođe, bit će razmatrana i Informacija o aktivnostima koje se poduzimaju na izgradnji autoceste/brze ceste Sarajevo-Beograd-Sarajevo te Izvještaj o aktivnostima na realizaciji Sporazuma između Savjeta ministara i Vlade Republike Hrvatske o izgradnji međudržavnog mosta preko Save kod Svilaja.

Na dnevnom redu su i izvještaji o radu nekoliko državnih institucija uključujući Savjet ministara, Graničnu policiju te Institut za nestale osobe, a predloženo je i nekoliko programa rada institucija za ovu godinu.


Atrakcija