Forto dobio povod da istraži kako je KS u prošlosti davao udrženjima Istaknuto

Autor  Jun 29, 2019

Koliko dugo je SDA vladala u KS skoro samostalno - i koja su sve udruženja dobijala velike svote od vlada koje je okupljala SDA? E pa tu priču na poklon je dobio Forto: Sada može bukvalno šta hoće da se "izigra" sa dvije  decenije vakta SDA u KS, pokrenuti Registar velikih svota i ispitati pozadinu i realizaciju.

Na Forti je. Nabacio mu je vrlo amaterski SDA kada je zatražila preusmjeravanja i za Ju Muzej Alija Izetbegović. Tačnije, za JU Muzej Alija Izetbegović, BZK Preporod, Biblioteci za slijepa i slabovidna lica BiH, Udruženju Srce za djecu oboljelu od raka i Javnu kuhinju «Merhamet». Hoće li Forti reći da zekat ide za Javnu kuhinju Merhamnet i Udruženju Srce za djecu oboljelu od raka ...

Evo lopte koju je Forti nabacila SDA:

Klub zastupnika SDA uputit će, u ponedjeljak, u proceduru zvaničnu inicijativu prema Ministarstvu finansija Kantona Sarajevo, s ciljem zaustavljanja isplata 200.000 KM iz Budžeta KS anonimnom udruženju «Institut za kulturu i umjetnost» koje je osnovano samo mjesec dana prije usvajanja budžeta - najavio je zastupnik SDA u Skupštini Kantona Sarajevo Mahir Dević.


- Ovdje je očigledno riječ o dobro smišljenom pokušaju pljačke budžetskog novca, što mora podhitno biti zaustavljeno, naročito zbog direktnih političkih veza između diskreditiranog udruženja i «Naše stranke», kao vladajuće stranke u Kantonu - rekao je Dević.

Najavio je da će i ispred Kluba zastupnika SDA biti pripremljena inicijativa za izmjene Budžeta, s ciljem, kako je rekao, "brisanja stavke od 200.000 KM za ovo fantomsko udruženje, te preusmjeravanja sredstava u druge svrhe".

- Konkretno, tražit ćemo da ta sredstva budu raspoređena prema JU Muzej Alija Izetbegović, BZK Preporod, Biblioteci za slijepa i slabovidna lica BiH, Udruženju Srce za djecu oboljelu od raka i Javnu kuhinju «Merhamet». Svim od ovih društveno korisnih i značajnih ustanova i udruženja dio ovog iznosa će biti od velike koristi za njihov rad u interesu građana.

Pratit ćemo ovaj slučaj pažljivo i insistirat ćemo da reaguje i pravosuđe ako Vlada KS bude tražila da ostane ova stavka, jer se radi o brutalnom pokušaju pronevjere budžetskog novca.

Istovremeno tražimo i da Vlada KS, na čelu sa premijerom Edinom Fortom iz «Naše stranke», koja je direktno povezana s ovom aferom, snosi punu političku odgovornost za ovaj pokušaj otimačine budžetskog novca - rekao je Dević.

Atrakcija

  1. Najnovije

Kalendar

« Oktobar 2019 »
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31