Presedan u Ambasadi SAD-a u Skoplju: Pustili "pogrešnu" himnu

Autor  Jul 04, 2019

U Ambasadi SAD u Skoplju, tokom prijema povodom Dana državnosti, intonirana je makedonska himna sa drugačijim tekstom od onog u zvaničnoj verziji, i ta razlika je u drugoj strofi, u kojoj se pominje ime Goce Delčeva, istorijske ličnosti koju svojataju i Bugarska i Makedonija, objavio je Sputnjik.

Umjesto riječi: "Goce Delčev, Pitu Guli, Dame Gruev, Sandanski", otpjevane su riječi: "stare i mlade, muške i ženske, na noge se krenulo".

Inače, Goce Delčev, Pitu Guli, Dame Gruev i Sandanski su osnivači istorijskog VMRO i organizatori Ilindenskog ustanka, u vezi sa čime se spore Skoplje i Sofija.

Kada je riječ o nacionalnoj himni Sjeverne Makedonije, čak je i makedonski premijer Zoran Zaev, nakon potpisivanja Prespanskog sporazuma, koji je podrazumijevao promjenu imena te bivše jugoslovenske republike, tvrdio da himna ostaje ista i da neće biti promijenjena.

Prvi put u istoriji

Ovo je prvi put, od sticanja makedonske nezavisnosti 1991. godine, da se otpjeva makedonska himna uz novi tekst u drugoj strofi, i to na jednom zvaničnom događaju u Skoplju.

Za sada nema reakcije u makedonskim medijima, niti objašnjenja američke Ambasade i makedonskih institucija - o čemu je zapravo riječ.

Sporenje zbog Delčeva je proteklih nedjelja ponovo podiglo tenzije u odnosima između Skoplja i Sofije.

Bugarska strana čak je zaprijetila da će blokirati evropske integracije Sjevernoj Makedoniji ukoliko ne bude prihvaćena činjenica - da je Goce Delčev bio Bugarin.

Atrakcija

  1. Najnovije

Kalendar

« Oktobar 2019 »
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31