U Rovinju pola litre vode 5,3 KM Istaknuto

Autor  Jul 26, 2019

I ove godine hrvatska Istra potvrdila se kao jedna od najskupljih plaža na Jadranu. Jeftinije je na omiljenim destinacijama Zagrepčana – područje Kvarnera, prvenstveno Krk, Crikvenica i Novi Vinodolski. Za istu narudžbu tamo gosti prođu jeftinije oko osam konvertibilnih maraka nego u Istri.

Tako su upoređenje cijene na plažama u Poreču, Rovinju, Malinskoj, Novom Vinodolskom, Vodicama, Splitu te na Murteru i Tučepima. Veliki makijato najskuplji je bio u Rovinju – četiri KM.

Najjeftiniju šoljicu te kafe, kako piše Avaz, možete popiti u Crikvenici za dvije KM.

S pivom je raspon cijena malo veći. Najjeftinije svijetlo pivo od pola litre u Rovinju možete popiti za osam maraka, dok isto to pivo u Crikvenici, Splitu, Malinskoj na Krku, Vodicama možete popiti za duplo manje novca, dakle za četiri KM.

Kada je riječ o vodi, u nekim mjestima je bolje nositi od kuće. Tako, ponovo u Rovinju, pola litre obične vode košta oko 5.30 KM. Poređenja radi litra najprodavanijeg benzina eurosuper 95 je 2,5 KM. Dakle, pola litre vode u Rovinju jednako je cijeni dvije litre benzina.

Rovinj je iskočio po još jednom ekstremu – komad pice na plaži košta skoro sedam maraka, dok je u drugim mjestima između dvije i četiri marke.

Istini za volju, ako prošetate do pekare i u Rovinju možete naći komad pice po povoljnijoj cijeni.

Izbor hrane u mnogim mjestima nije veliki, naprotiv. Uglavnom se svodi na zalogajčiće koji se jedu s nogu, a po pravu hranu treba otići do grada, piše Avaz.

Ako se, s tim u vezi, četveročlana porodica odluči jesti na plaži – komad pice i sendvič te odluče popiti piće u obližnjem kafiću najviše novca potrošili bi u Istri, u Poreču skoro 40 maraka, a najjeftinije bi prošli u Malinskoj na Krku, gdje bi za potpuno istu ponudu trebalo dati oko 20 KM – upola manje.

Kada je riječ o štandovima s voćem i povrćem na plažama kilogram grožđa u Malinskoj treba platiti oko 16 KM, u Medulinu 12, a u Poreču između osam i 13 maraka. U velikom trgovačkom lancu, kilogram grožđa istovremeno prodaju po 13 maraka, piše Avaz. Najveća razlika između cijena na štandovima i u prodavnicama je kod lubenica. Čak pet maraka je kilogram u Rovinju na plaži, oko četiri je u Medulinu, dvije u Poreču, a u Splitu oko 1,3 KM. U prodavnicama je možete naći i za manje od jedne konvertibilne marke.

Nektarine su u Malinskoj na plaži oko 10 maraka, što je tri puta skuplje nego u trgovačkim centrima. U Malinskoj su kruške oko sedam KM, a u prodavnicama ih možete naći za 2,5 KM.


Atrakcija

 

  1. Najnovije

Kalendar

« Decembar 2019 »
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31