Državljanka BiH kokainska kuma narkokartela Istaknuto

Autor  Jul 27, 2019

Velika akcija Evropola na suzbijanju narkokartela zahvatila je i državljanku BiH Nevenku Čuturić, koja se nalazi među 16 uhapšenih dilera.

Radi se o međunarodnom krijumčarenju kokaina iz Južne Amerike u Evropu i Aziju, gdje je zaplijenjeno više od tone kokaina i dva miliona evra, piše Avaz.

Naredba o provođenju istrage protiv Majkla Dokovića, državljanina Crne Gore, Dražena Letića, državljanina Srbije i Hrvatske, i Nevenke Čuturić, državljanke BiH, donesena je 13. jula.

Letić i Čuturić su saslušani u Tužilaštvu za organizovani kriminal u Beogradu, nakon čega im je, na prijedlog tužioca, sud odredio pritvor. Doković je uhapšen u Švajcarskoj, gdje mu je sudija Kantona Bazel odredio pritvor.

– Nakon analize dokaza dostavljenih uz krivičnu prijavu i onih do kojih dođemo tokom istražnog postupka biće donesena tužilačka odluka o eventualnom ustupanju krivičnog gonjenja okrivljenih Letića i Čuturić – saopštili su iz beogradskog tužilaštva.

Evropska policijska agencija saopštila da je međunarodnom operacijom nazvanom “Familija” razbijen balkanski kriminalni lanac koji je privatnim avionima prebacivao kokain iz Južne Amerike u Evropu, a potom brodovima za Hong Kong i Makao.

Hrvatski MUP koji je takođe uključen u istragu navodi da je akcija, koja je počela krajem 2017. bila dio šire evropske strategije protiv zapadno-balkanske mreže organizovanog kriminala, takozvanog Balkanskog kartela. Oni su takođe za krijumčarenja angažovali i stjuardese, a i ispituje se da li su pojedini piloti učestvovali u švercu.

U akciji su uz Hrvatsku, koja je koordinisala akcijom, učestvovala policija Srbije, Češke, Slovenije, Francuske, Italije i Hong Konga.

Od 16 uhapšenih, 11 ih je privedeno u Hrvatskoj, Srbiji, Češkoj i Švajcarskoj, a pet osoba u Hong Kongu. Zaplijenjeno je 600 kilograma kokaina u Švajcarskoj i 421 u Hong Kongu.

U Hrvatskoj, Čekoj, Srbiji, Sloveniji i Švacarskoj zaplijenjeno je dva miliona evra u gotovini i skupocjeni predmeti u vrijednosti većoj od million evra, među kojima i visoko kvalitetni satovi i vozila, piše Avaz.

Atrakcija

  1. Najnovije

Kalendar

« August 2019 »
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31