(Video/ Uznemirujuće) BBC: Kako hrvatska policija čuva svoje granice - Pretučeni i opljačkani Istaknuto

Autor  Jul 29, 2019

Nakon napisa britanskog Guardiana i švicarske javne televizije SRF o postupanju hrvatske policije prema migrantima na granici s Bosnom i Hercegovinom, danas je i BBC objavio video u kojem razgovara s migrantima na granici, a koji tvrde da ih hrvatska policija tuče, krade im novac te ilegalno vraća natrag u susjednu Bosnu.

Pod naslovom 'Pretučeni i opljačkani - Kako hrvatska policija čuva svoje granice' reportaža snimkom graničnog prelaza Maljevac na hrvatsko-bosanskoj granici, koju pokušavaju preći hiljade migranata. BBC napominje da mnoge uhapse i ilegalno protjeraju nazad u Bosnu. U reportaži su prikazani migranti koji pokazuju modrice i ožiljke na tijelu i govore: "Hrvatska. Policija."

17-godišnji Mustafa iz Egipta kaže da su i njega tukli. "Tukli su me i tukli. Ja sam im rekao: Što radite? Ja sam maloljetan, nemojte me tući. Onda su me tukli još više."

Novinar BBC-a razgovarao je i sa Šuhretom Fazlić, gradonačelnikom Bihaća, koji je vidio kako hrvatska policija izvodi "pushback" u šumi na teritoriju Bosne. Ispričao je da je rekao hrvatskim policajcima da je nezakonito to što rade, a o ni su mu rekli da im je naređeno da to rade i da su oni samo obični policajci i nije na njima da o tome raspravljaju. Prema važećem evropskom zakonu, svaki tražitelj azila mora dobiti priliku da ga se dostojno sasluša.

Priči o brutalnom ponašanju hrvatske policije potvrđuje i snimak aktivista, koji su prošle zime postavili tajnu kameru. Snimak koji je kasnije obišao region prikazuje kako policajac s pištoljem u ruci izvodi ‘pushback’. Priču potvrđuje i pripadnik hrvatske granične policije koji je pristao razgovarati s BBC-jem pod uslovom da ostane anoniman i koji je rekao da je i sam sudjelovao u tri takva slučaja odvraćanja, prenosi FTV.

“Dobio sam naredbe od svojeg nadređenog, a on ih je dobio od svojeg nadređenog. To ide skroz do vrha,” kaže. “Kasnije smo shvatili da je to što radimo pogrešno.”

U snimku migranti tvrde da ih hrvatska policija nerijetko i pokrade.

Hrvatska vlada odbila je odgovoriti na pitanja BBC-a, ali je taj medij u reportažu uvrstio snimak momenta kada je hrvatska predsjednica posjetila to područje. Tada je za sve okrivila migrante. "Ovo je taj teren. Dakle, kad se netko provlači kroz ovaj teren, onda je normalno da ima i ogrebotine, da ima masnice i tjelesne ozlijede. Dakle, razmišljajte o tome kad čujete svakojake priče da su naši policajci brutalni. Nisu, apsolutno vam jamčim za to, oni koriste silu, odnosno onu razinu sile koja je propisana hrvatskim i europskim zakonima", kazala je predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarović.

Atrakcija

 

  1. Najnovije

Kalendar

« Decembar 2019 »
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31