Rusija će izazvati vještačke kiše za gašenje požara u Sibiru Istaknuto

Autor  Avg 01, 2019

Stručnjaci će izazivati vještačke padavine u Krasnojarskom kraju i Irkutskoj oblasti radi borbe sa šumskim požarima, saopštila je pres-služba federalne "Avijacione službe za zaštitu šuma", objavio je Sputnjik.

„Specijalni avion-kišobran An-26 poleteo je iz Irkutska na sjever Irkutske oblasti. Tamo, u području gde su aktivni šumski požari u Kazačinsko-Lenskom, Kirenskom i Ust-Kutskom rejonu primetni su uslovi za razvoj oblačnosti koja je pogodna za vještačko izazivanje padavina u cilju borbe protiv šumskih požara“, navodi se u saopštenju pres-službe.

Padavine će biti izazvane gađanjem oblaka specijalnim pirotehničkim sredstvima.

Nakon uzimanja goriva u Ust Kutu, avion "Avijacione službe za zaštitu šuma" će početi u Evenkijski rejon Krasnojarskog kraja. Tamo se, prema ocijenama stručnjaka, takođe stuštili oblaci koji mogu biti iskorišćeni za veštačko izazivanje kiše.

Požari u Sibiru

Sibir i drugi dijelovi Rusije već nedelju dana su obavijeni dimom sa mirisom paljevine. Istočni vjetar je raširio dim na teritoriju Hakasije, Altajskog kraja, Kemerovske, Novosibirske, Omske i Tomske oblasti sa strane Evenkijskog okruga Krasnojarskog kraja. U Irkutskoj oblasti i Krasnojarskom kraju i dalje gori više od milion hektara šume.

Vanredna situacija je uvedena u četiri regiona Rusije: Irkutskoj oblasti, Krasnojarskom kraju, delu Burjatije i Jakutiji. Površina šumskih požara u Rusiji veća je od 2,9 miliona hektara, što je za 12 odsto više nego prošle godine, a u oblasti pokrivenoj dimom nalazi se više od 800 naselja.

U gašenju požara učestvuje oko 2.800 ljudi, 390 jedinica tehnike i 28 letelica.

Ministarstvo odbrane je po nalogu predsjednika Rusije Vladimira Putina uputilo vazduhoplovnu grupu od deset aviona Il-76 i deset helikoptera Mi-8 kako bi pomogla u gašenju požara.

Atrakcija