Jel' sporazum ili nesporazum: Izborni zakon nismo mogli promijeniti 14 godina, nećemo ga moći izmijeniti ni za 14 dana Istaknuto

Autor  Avg 05, 2019

"Većina je definirana odavno. Problem imamo s inzistiranjem HDZ-a BiH o izmjenama Izbornog zakona."

Bakir Izetbegović, predsjednik SDA, boravi u Tuzli, gdje Općinska organizacija te stranke obilježava 29. godišnjicu postojanja. Prije sastanka s predsjedništvom KO SDA TK i svečane akademije, Izetbegović je u razgovoru s novinarima prokomentirao sporazum o formiranju vlasti u BiH koji je postignut sa SNSD-om.

On je za „Avaz“ prokomentirao i Dodikovu konstataciju da mandat OHR-a prestaje onog trenutka kada BiH stekne kandidatski status u EU.

- Mandat OHR-a prestaje kada bude ispunjen tzv. uvjet 5 plus 2 i to nije bila tema sporazuma. Mi u BiH o tome nećemo odlučivati. O tome će odlučivati PIC, odnosno međunarodna zajednica, a mi smo kazali da ćemo raditi na tome da ovo postane jedna stabilna zemlja kojoj više neće trebati OHR, odnosno visoki predstavnik na njenom putu ka članstvu u EU. Kada će to biti, nećemo odlučivati mi, već, kako sam rekao, međunarodna zajednica – kazao je on.

Rok od mjesec za formiranje vlasti je prekratak, ali očekuje da će taj posao biti okončan za mjesec ili dva. Također, u narednim godinama BiH će imati usporeniji put ka članstvu u NATO-u.

- Suradnja sa NATO-om nastavit će se u definiranom okviru. Dakle, nema nazad. To kretanje može biti intenzivnije ili sporije. Mislim da će ono biti jako usporeno u sljedeće tri godine, ali bitno je zadržati trend, zadržati okvir definiran ranijim odlukama Predsjedništva BiH, Ustavom BiH. MAP je aktiviran prije devet godina i sada je na nama da vidimo kojom ćemo brzinom slati programe. Ja nisam optimista da će se puno toga uraditi u narednim godinama – istakao je Izetbegović.

Probosanske snage, kako ih je okarakterizirao, SDA, SBB i DF u budućem Vijeću ministara dobit će resore vanjskih poslova, obrane i sigurnosti te četiri zamjenička mjesta. Izetbegović je najavio i formiranje Vlade FBiH.

- Većina je definirana odavno. Problem imamo s inzistiranjem HDZ-a BiH o izmjenama Izbornog zakona. Nismo ga mogli promijeniti 14 godina, nećemo ga moći izmijeniti ni za 14 dana. Imamo taj tvrdi stav koji se treba promijeniti i taj problem pokušati riješiti do Nove godine – zaključio je Bakir Izetbegović.

Atrakcija

  1. Najnovije

Kalendar

« Decembar 2019 »
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31