Nepalci mesari u Slavoniji: Sve je više stranih radnika u Hrvatskoj Istaknuto

Autor  Avg 09, 2019

Sve je više stranih radnika u Hrvatskoj, ne samo na obali koji rade u turizmu. Samo u prvih šest mjeseci ove godine izdano je 43 tisuće radnih dozvola za radnike koji dolaze izvan Europske unije. Na uvoz strane radne snage odlučili su se i slavonski poslodavci. Zapošljavaju radnike i s dalekih Filipina te Nepala, objavio je HRT.

Radnički media servis za Zapadni Balkan - Sedamnaest Nepalaca u Petrijevce je stiglo prije mjesec dana, i to preko posredničke agencije. Posao pomoćnog mesara brzo su naučili. Jezične barijere prevladavaju zahvaljujući engleskom jeziku.

Jedna mesna industrija mjesecima je na domaćem tržištu bez uspjeha tražila radnu snagu.

- Odlučili smo se za ovaj potez jer smo iscrpili sve druge mogućnosti. Osim toga mi kao poslodavac pružamo radnicima iz inozemstva smještaj, jedan plaćeni topli obrok, prijevoz i stručne edukacije na radnome mjestu - kaže Ivana Ravlić-Devald, izvršna direktorica Mesne industrije "Ravlić".

Bolja plaća profesionalog vozača u Baranju je dovela 43-godišnjeg Hasana, koji nam kaže da je u Hrvatsku došao po preporuci prijatelja - i zadovoljan je.

Dario Majić, direktor transporta u tvrtki "Ricardo" d.o.o kaže nam kako radnici većinom pristižu iz susjednih država kao što su Bosna i Hercegovina i Srbija jer tu nema jezične barijere.

Osim iz tih dviju zemalja, najbrojniji su strani radnici iz Kosova, Sjeverne Makedonije, a ove godine bilježi se veći broj Ukrajinaca, a što je zanimljivo - i Indijaca, Filipinaca i Kineza.

Na domaćem tržištu nema dovoljno kvalificiranih radnika. Ivan Sarić iz HUP-ovog regionalnog ureda u Osijeku kaže da sustav prekvalifikacije preko HZZ-a ne funkcionira.

Mnogo je toga potrebno promijeniti i u obrazovnom sustavu, tvrde poslodavci. No problem je i što većina kvalificirane radne snage u deficitarnim zanimanjima zbog manjih plaća odlazi iz Slavonije, većinom u inozemstvo. I tako dok Slavonci svoju sreću traže negdje drugdje, Nepalci su svoje mjesto pod suncem pronašli na istoku Hrvatske.

Radnički media servis za Zapadni Balkan / JIE

Atrakcija

 

 

  1. Najnovije

Kalendar

« Decembar 2019 »
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31