(video) Najjači uragan u istoriji brži od 354 km/h Istaknuto

Autor  Sep 02, 2019

Najjača oluja u istoriji pogodila je Bahame, a snimke koje dolaze nakon prolaska uragana Doriana prikazuju kuće bez krovova te dijelove naselja u potpunosti pod vodom.

Sinoć je Dorian udario Bahame. Smatra se najjačim uraganom koji je ikad pogodio bahamsko otočje, a na otoku se iduća dva dana očekuju visoki valovi, obilna kiša i razorni vjetrovi

Uragan Dorian trenutno se nalazi na dvjestotinjak kilometara od obale Floride, a do nje će stići u iduća dva dana. U Južnoj Karolini i Georgiji naređene su evakuacije obalnih općina, dok su dijelovi Floride već evakuirani.

Nacionalni centar za uragane objavio je upozorenje za dijelove Bahama zbog povećane razine vode koja bi mogla dovesti do katastrofalnih poplava. Također, neki otočići mogli bi u potpunosti završtiti pod vodom.

Dijelovi otočja Abaco su skroz pod vodom.

CNN piše kako je Dorian, uragan oluje najjače moguće kategorije 5, doveo do masovnog uništenja na Bahamima. Vjetar je puhao oko 285 km/h, piše BBC.

Američki Nacionalni centar za uragane (NHC) priopćio je da je Dorian, oluja 5. kategorije s vjetrom do 295 i naletima s više od 354 kilometra na sat,

Milijuni ljudi od Floride do Sjeverne Karoline iščekivali su vidjeti hoće li Dorian zaobići američko kopno te, kao što se predviđalo, krenuti prema sjeveru u Atlantski ocean nakon dostizanja Bahama. Samo djelomičan susret s jednom od najsnažnijih oluja koja je ikad zaprijetila Floridi, mogao bi donijeti snažne kiše i razorne vjetrove, a »mogućnost da uragan zahvati Floridu još uvijek postoji«, upozorilo je NHC.

Stanovnici Bahama izvijestili su o slamanju drveća i uništenju dokova prije dolaska glavnog udara oluje.

Očekuje se da će udari trajati nekoliko sati jer bi se kretanje uragana moglo usporiti na samo nešto manje od dva kilometra na sat čime će se »produljiti njegovo katastrofalno djelovanje«, rekao je NHC.

Na otoku Great Guana Cay, u blizini otočja Abaco, valovi su prekrili niže dijelove obale duge 14 kilometara koja je tijekom jutra široka samo oko 400 metara, rekao je jedan od stanovnika otočja, Tom Creenan.

Iako su neki od stanovnika napustili otočje prije nekoliko dana, oko 200 do 300 njih ostalo je na otoku Great Buana Cay koji je već bez struje, a očekuje se preko 60 cm kiše i podizanje razine more za oko 7 metara.

»Premijer je prije nekoliko dana došao i rekao da bi svi trebali otići s Abaca«, rekao je Creenan preko telefona. »No, nemamo gdje otići«.

»Ovo je najsnažniji uragan koji je ikada zahvatio Bahame«, rekao je on. »Odrastao sam na Floridi, dakle preživio sam uragan Andrew.«

Uragan Andrew, 5. kategorije prema Saffir-Simpsonovoj ljestvici, zahvatio je istok Floride 1992. te posve uništio grad Homestead.

"Ovdje gdje sada stojimo je najviša tačka otoka, oko 9 metara, a razina vode bi mogla porasti, prema najavama, oko 6 metara, znači sve ovo oko mene bi moglo biti pod vodom uskoro", napisao je CNN-ov dopisnik s Bahama.

Nacionalni centar za uragane upozorio je stanovnike da ne napuštaju svoju skloništa jer se očekuju valovi visoki preko 7 metara, a udari vjetra preko 320 km/h. "Vrijeme je opasno za život, a visoki valovi uništavat će područje idućih nekoliko sati", rekli su iz centra, prenosi CNN.

Organizacija Hope Town Volunteer Fire & Rescue na svom je Facebook profilu objavila kako je uragan pričinio katastrofalnu štetu na nekim dijelovima Bahama. Kažu kako su uništene kuće, zgrade te da su mnoge završile okružene vodom. Za neka područja još uvijek se ne zna koliko su stradala, objavio je CNN.


Atrakcija