Protivnici gej parade uzvikivali Alahu ekber (VIDEO)

Autor  Sep 08, 2019

Na skupu protivnika gej parade održanom u Sarajevu uzvikivano je “Alahu ekber” i napadnut je novinar N1 televizije.

Između 200 i 300 učesnika kontraskupa nosilo je transparente sa uvredljivim porukama, a jedan od njih napao je izvještača televizije N1, navodeći da je nezadovoljan izvještavanjem o ovom događaju.
Ova televizija javila je da je policija intervenisala i da je njihov novinar prošao bez posljedica.

Sa skupa je poručeno da pripadnici gej populacije nisu dobrodošli u Sarajevo i da je njihova današnja parada najveće poniženje koje je ovaj grad doživio. Mnogi su se pozivali na ono što propisuju vjerske knjige.

Skup je održan kod parka Ciglane, a organizovala ga je Inicijativa “Iskorak”. U Sarajevu je juče održan još jedan skup protivljenja gej paradi pod sloganom “Dan tradicionalne orodice”, koji je organizovalo Udruženje “Svjetlo”.

Prva gej parada u Sarajevu biće održana danas u podne, a obezbjeđivaće je veliki broj pripadnika policije u uniformi i u civilu. Građani Sarajeva ogorčeni su jer je od jutros blokiran prilaz Domu zdravlja Centar zbog održavanja prve bosanskohercegovačke Povorske ponosa.

Kako je potvrdio Arman Šarkić, portparol JU Dom zdravlja Kantona Sarajevo, policija dozvoljava prilaz samo za Hitne medicinske slučajeve.

– Ovo je jedan nonsens. Zdravlje građana ne bi smjelo biti ugroženo ni po kojiu cijenu. U gradu je opsadno stanje. Sve živo je blokirano. Čujem kako neki ljudi ne mogu prići ni do svojih stanova, a kamoli pacijenti do Doma zdravlja – rekao je Šarkić.

Dom zdravlja Centar pruža primarnu zdravstvenu zaštitu za 70.294 stanovnika koji žive na području Opštine Centar, a vikendom je dežurni centar koji pruža zaštitu i za mještane drugih opština, naročito opština Stari Grad i Vogošća.

Veliki dio Opštine Centar i drugih delova Sarajeva biće blokiran danas do 14 sati, do kad je najavljeno trajanje Povorke ponosa. Više od 1.000 policajaca raspoređenih širom grada osiguravaju da ovaj događaj prođe bez incidenata.

Međutim, čini se kako brojni građani nisu bili spremni za blokade zbog čega se od jutros žale jer im policija ne dozvoljava prilaze u brojne ulice.

Atrakcija

Izvor: Srna, Srpskainfo, Avaz, Klix,