Neonacista izabran za načelnika u njemačkom gradiću Waldsiedlung Istaknuto

Autor  Sep 09, 2019

Visoki njemački funkcioneri u vladajućoj stranci izrazili su nezadovoljstvo zbog izbora neonaciste za načelnika malog grada u centralnoj njemačkoj saveznoj državi Hesse.


Stefan Jagsch iz ekstremno desne Stranke nacionalne demokratije (NPD) jednoglasno je izabran od strane sedam vijećnika u gradu Waldsiedlung u blizini Frankfurta.

Jagsch je izabran jer nije imao niti jednog protivnika u gradu u kojem živi oko 2.650 stanovnika, prenosi BBC, javlja Fena.

NPD je preživjeo sve napore da je se ukine, ali se i dalje smatra neustavnom strankom.

Lokalni vijećnici koji predstavljaju stranku kancelarke Angele Merkel, Kršćansko-demokratsku uniju (CDU), Socijaldemokrati (SPD) i Slobodna demokratska stranka (FDP) su svi morali glasati za Jagscha.

– Kandidat NPD-a je popunio vakuum – kazao je Markus Brando, lider FDP-a u Altenstadtu, koji obuhvata i Waldsiedlung.

Međutim, viši stranački funkcioneri su osudili ovaj potez, a lokalna predsjednica CDU-a, Annegret Kramp-Karrenbauer, pozvala je na poništavanje izbora. Generalni sekretar iste stranke, Paul Ziemiak, kazao je da je “imenovanje sramotno.”

Generalni sekretar SPD-a, Lars Klingbeil, napisao je na Twitteru da “SPD ima veoma jasan stav: Ne sarađujemo s nacistima! Nikada! Ovo se odnosi i na savezni nivo, i na regije, i na distrikte. Odluka u Altenstadtu je neshvatljiva i neopravdana. Mora se odmah poništiti.”

Jagsch je obećao da će “raditi za interese grada i nastaviti s konstruktivnim radom sa svim stranama.”

Glavna ekstremno desničarska stranka u Njemačkoj je Alternativa za Njemačku (AfD). NPD je mnogo manji i osvojio je samo mjesta u regionalnim skupštinama.

Godine 2017. njemački Ustavni sud presudio je protiv zabrane NPD-a, rekavši da je stranka “antiustavna”, ali se ne čini sposobnom za rušenje njemačkog demokratskog poretka.

Atrakcija