Engleskom fudbaleru u BiH kasni plata: To će uvijek utjecati na moral igrača koji su nezadovoljni i rezultati će biti lošiji Istaknuto

Autor  Sep 14, 2019

Fudbaler Mladosti iz Doboja kod Kaknja Matthias Fanimo je prošao omladinske kategorije slavnog West Hama da bi preko Slovenije završio u Premijer ligi Bosne i Hercegovine.

- Ja sam jedina tamnoputa osoba u gradu i ne vidim to kao neki problem. Ljudi me gledaju na ulici zbog toga, no navikao sam se na to, rekao je Fanimo za medije u Engleskoj, koji je za Čekićare debitovao u pobjedi u League Cupu protiv Crewea, piše Sport1 Oslobođenje.

Ipak, nakon posudbe u redovima Tranmerea, 2015. godine je napustio Čekićare, pa je nakon toga došao u Bosnu i Hercegovinu gdje je bio žrtva rasističkih povika.

- Doživio sam rasističke uvrede na utakmicama od protivničkih navijača, no to me nikada nije doticalo tako da sam lako prešao preko toga. Posljednja stvar koju želite uraditi je zaustaviti utakmicu i ući u prepirku sa nekim navijačem na tribinama. Ovdje sam da radim svoj posao i sve dok to mogu raditi, davaću sve od sebe, ništa drugo me ne interesuje, dodao je ovaj fudbaler koji je potom opisao kako je stigao u Doboj kod Kaknja.

Naime, nakon provedene sezone u ekipi Drave iz Ptuja, u januaru 2019. godine je imao ponude drugih klubova, no odabrao je Doboj kod Kaknja zbog trenera Adnana Zildžovića.

- Nakon što mi je istekao ugovor sa Dravom, ponudili su mi produžetak saradnje što sam odbio. Kasnije sam dobio ponude i iz višeg ranga Slovenije, no prihvatio sam ponudu Mladosti zbog Adnana Zildžovića koji je tada bio trener. Činio mi se interesantnim, razgovarao je sa mnom privatno i to je jedan od glavnih razloga što sam došao ovdje, nastavio je Fanimo koji je potom opisao Doboj kod Kaknja.

- U gradu ima jedan restoran i nekoliko šoping centara tako da nije toliko loše. Restoran je glavna atrakcija u gradu, svi idu tamo jer je hrana odlična. Jedan od glavnih problema jesu psi lutalice jer ih ima mnogo na ulicama.

Fanimo je u Doboju kod Kaknja iskusio čari BH Telecom Premijer lige Bosne i Hercegovine, te je na pojedinim utakmicama igrao pred više od 10.000 navijača.

- Zato što je grad premal, fudbal je u centru pažnje. U Bosni i Hercegovini postoje klubovi sa svojim ultrasima, igrali smo utakmice gdje je na tribinama bilo preko 10.000 navijača, a ultrasi su bili iza gola, baklje su bile po gotovo cijelom stadionu. Bilo je to dobro iskustvo, poručio je 25-godišnji Englez kome Mladost duguje nekoliko plata.

- Takva je financijska situacija. To će uvijek utjecati na moral igrača koji su nezadovoljni i rezultati će biti lošiji. To nikada nije dobra stvar, no morate pokušati preći preko toga. Jezička barijera mi ne pomaže, ali ako mi šta krene po zlu, tu je agent. Novac nije poput onog u Engleskoj, ali je ipak novac.


Atrakcija