Dvojica Hrvata zaspali na brodu, probudili se u Italiji dok je tonuo

Autor  Okt 04, 2019

Imali su vremena samo skočiti u more kada je njihova ribarska brodica oko 4:30 ujutro počela tonuti oko 3 kilometra od talijanske obale.

Ovako talijanski portal Corriereadriatico opisuje nevjerovatni slučaj dvojice Hvata koji su s Lošinja krenuli u ribarenje, zaspali pa se probudili kada je njihov brod počeo tonuti. Sve se odvijalo u noći 28. septembra

Talijanski portal piše kako su dvojica Hrvata, jedan star 27, a drugi 29 godina, uključili autopilot pa zaspali, a brod je nakon toga udario u stijenu i potonuo. Oni su pak uspjeli doplivati do obale, ali na talijanskoj strani Jadrana,

Došao sam otvoriti kafić u 7 ujutro i tada sam ih ugledao. Mislio sam da je riječ o lokalnim ribarima, no kada sam pogledao malo bolje vidio sam da na sebi imaju samo donje rublje i čarape”, izjavio je novinarima Andrea Di Maggio, vlasnik kafića na plaži Torrette u mjestu Fano. On je bio prvi koji je vidio dvojicu Hrvata kako izlaze iz mora na plažu.
Hrvatski su ribari ispričali kako ih je iz sna probudio snažan prasak. Trup broda bio je probijen, a voda je nadirala unutra. Kada su shvatili da je stanje loše i da će njihov brod završiti na dnu, bacili su se u more i počeli plivati. Držeći se za bovu nakon tri sata uspjeli su doći do obale.

Dao sam im obojici da popiju nešto toplo, ali i cigarete koje su me odmah tražili – dodao je Di Maggio. Nakon što su malo došli k sebi, dvojica su Hrvata pokušali opisati što se dogodilo.
Kako govore samo hrvatski, gestikulacijom i s nekoliko riječi talijasnkog nekako su uspjeli objasniti da je tokom plovidbe na spavanje prvo otišao jedan od njih, a nakon što je uključio autopilot zadrijemao je i drugi.

Corriereadriatico piše kako su 27-godišnjaka i njegovog dvije godine starijeg kolegu ubrzo nakon dolaska na plažu pregledali liječnici Hitne pomoći, ali su ustanovili kako srećom nisu povrijeđeni.

Talijanski mediji javljaju kako će o tačnim okolnostima ove nesreće biti pokrenuta istraga, a područje na kojem su se tokom dana, nekoliko sati nakon što su Hrvati doplivali do obale, pojavili ostaci njihovog broda, osiguravala je italijanska obalna straža. Tokom poslijepodneva istog dana potonulu koču pregledali su i ronioci talijanske mornarice te zaključili kako nije došlo do onečišćenja mora. Brod je potom izvučen i prebačen u luku Fano.

Cijelu je priču potvrdila i lošinjska lučka kapetanija.


Atrakcija