Nova studija otkrila: Tijela ljudi se miču i do godinu dana nakon smrti

Autor  Okt 04, 2019

Smrt je kraj svega, barem fizičkog - no čini se kako to baš i nije tako. Čini se da smrt ne donosi kraj kretanju tijela, i nije riječ o zombijima, već o običnim ljudima, tvrde australijski znanstvenici koji su u svojoj studiji došli do nevjerojatnog otkrića.

Studija je provedena na "farmi tijela" u Australiji, a cilj joj je bio utvrditi kako se tijela točno raspadaju. Ono što su uočili je da trupla nisu posve ukočena i da se mogu pomicati čak i godinu dana nakon službenog proglašenja smrti, piše IFL Science, prenosi Oslobođenje.

Znanstvenici ostali šokirani

Ekipa znanstvenika je proučavala time-lapse raspadajućih tijela, gledajući fotografije trupla uslikane svakih 30 minuta tokom razdoblja od 17 mjeseci.

Očekivali su da će vidjeti neke pomake na slikama u prvim danima nakon smrti, no svjedočili su pokretima punih godinu i pol, a vjeruju kako su ti pokreti rezultat "isušivanja ligamenata".

- Otkrili smo da se ruke značajnije miču, tako da su one na početku bile spuštene niz tijelo, a na kraju su završile uz njega, prema gore - rekla je autorica studije, Alyson Wilson.

Objašnjava kako svakodnevno učimo nove stvari o smrti, a iako svaka kultura i religija imaju svoje filozofije i jedinstvene ideje o toj temi, počinjemo učiti puno novih znanstvenih činjenica o njoj.

- Pokreti nakon smrti vezani su uz sam proces raspadanja, tijelo se na taj način mumificira - kaže Wilson.

Atrakcija