BBC: Erdogan bacio Trampovo pismo u kantu Istaknuto

Autor  Okt 17, 2019

Turski predsjednik Recep Tajip Erdogan bacio je pismo američkog predsjednika Donalda Trampa "u kantu za smeće", rečeno je za BBC.


Donald Tramp je 9. oktobra, nakon što su američke trupe izvučene iz Sirije, uputio pismo Redžepu Tajipu Erdoganu. Izvori bliski turskom predsjedniku rekli su Bi-Bi-Siju da je on pismo "odbacio".

- Predsjednik Erdogan je primio pismo, temeljno ga odbio i stavio u kantu za smeće - navode izvori.

Na dan kada je pismo primljeno, Turska je pokrenula prekograničnu ofanzivu protiv snaga koje predvode Kurdi.

Predsjednik Tramp suočio se sa intenzivnom kritikom zbog povlačenja trupa, za šta kritičari kažu da je dalo zeleno svijetlo Turskoj za pokretanje vojnog napada.

Veliki dio kritika proizašao je iz Trampove stranke – u rijetkom dvostranačkom odricanju, 129 članova predsjedničke Republikanske stranke u Predstavničkom domu pridružilo se Demokratama da bi formalno odbilo taj potez glasanjem u srijedu.

Ranije u srijedu, predsjednik Tramp je rekao da SAD ne bi trebalo da se miješaju u vojnu operaciju Turske u Siriji, jer to "nije naša granica", a za bivše saveznike SAD Kurde izjavio da "nisu anđeli".

Turske trupe i saveznički sirijski pobunjenici pokrenuli su ofanzivu na sjeveru Sirije prošle nedjelje kako bi potisnuli sa granice pripadnike sirijske kurdske milicije, zvane Јedinice za zaštitu naroda (IPG).

Žele da stvore "sigurnu zonu" u koju će do dva miliona Sirijaca izbjeglica moći ponovo da se preseli.

Kurdske snage su bile saveznik SAD u borbi protiv Islamske države u Siriji i postoji bojazan da bi destabilizacija mogla dovesti do ponovnog uspona džihadista.

Atrakcija