×

Upozorenje

JUser: :_load: Nije moguće učitati korisnika sa ID: 45

Škola u Bajincima dvije godine bez prvačića

Autor  Okt 22, 2019

Mjesna zajednica Bajinci predstavlja očiti primjer pada nataliteta u srbačkoj opštini i sve većeg broja kuća iz čijih dimnjaka ne izlazi dim.

Sedamdesetih godina u ovom selu u plodnom Lijevče polju bilo je više od 330 domaćinstava sa oko hiljadu članova. Područnu školu u Bajincima, koja je u sastavu OŠ „Dositej Obradović“ Razboj, od prvog do četvrtog razreda pohadjalo je oko stotinu učenika u dvije smjene, a neki razredi su imali i po dva odjeljenja, objavio je BN.

Danas, nažalost, ovo selo na ušću Vrbasa u Savu broji 222 domaćinstava sa oko 700 stanovnika, a na vratima pedesetak kuća su katanci. Neka se više nikada neće ni otključati, jer nema naslednika ili se nikada više neće vratiti da žive u ovom selu.

Područnu školu od 3 do 5 razreda pohadja svega 11 učenika, a da problem bude veći u poslednje dvije godine nije bilo ni jednog prvačića.

„Duša me boli kad vidim ovako mali broj učenika. A kada sam ja išao u ovu školu, jedva smo mogli sjesti u klupe koliko nas je bilo. Kuda nas ovo vodi? Nešto treba učiniti“, kaže Savo Mitraković, 70. godišnji Bajinčanin, koji je u više navrata pomogao bivšu svoju školu.

Direktorka centralne škole „Dositej Obradović“ Tanja Radomir kaže da je Savo pomogao farbanje stolarije, stavljanje vanjske fasade, finasirao izgradnju školske ograde i betonirao prilaze i po0stavio kapiju. „Čak je plaćao, ne samo materijal, već i majstore“, dodaje Radomirova.

Mještani Bajinaca su složni kada je u pitanju stvaranje uslova za rad škole u njihovom selu. Tako je Miloš Mitraković rekonstruisao instalaciju za vodu i uredio mokri čvor , a bračni par Saša i Gorica Dukić nabavili su računare sa opremom. Motiv za pomogne našli su u tome što su u ovoj školi naučili prva slova, ali i želja da škola ima sve što je potrebno. I više djaka.

Isti problem imaju i druge srbačke škole, pa upis tri prvačića u Područnoj školi u Prijebljezima ove školske godine naišao je na veliku radost u centralnoj školi.

A da je pad nataliteta dostigao zabrinjavajuće razmjere, potvrdjuje još jedan primjer iz Bajinaca. Mjesni fudbalski klub Mladost, nakon osnivanja 1975. godine mogao je sastaviti tri tima od igrača iz ovog sela, a danas jedva ima ekipu za početak utakmice i to sa igračima iz više sela.

Ovoj neveseloj, ali zabrinjavajućoj priči dodajmo još jedan katastrofalan podatak – srbačka opština je za 25 godina, prema popisu iz 2013, godine, ostao bez PET HILJADA STANOVNIKA, objavio je BN.

Atrakcija