Pitaju se zašto je Faktor stavio naslov: Izjava Novalića o recesiji koju BiH ne osjeti zbog gradnje autoputeva

Autor  Okt 26, 2019

Šta će za građane Bosne i Hercegovine značiti gradnja tunela na Prenju - bilo je pitanje koje je reporterka N1, Ivana Erić, uputila Fadilu Novaliću, premijeru Federacije Bosne i Hercegovine, na naučnom skupu "Prenj - Izazovi građenja".

Njegov odgovor izazvao je mnoštvo reakcija na društvenim mrežama u Bosni i Hercegovini.

Novalić je odgovorio:

"Za građane, gledajte, gotovo je nesporno, gospodin Branković je u uvodnoj riječi rekao da je građevina mjenjač brzine razvoja jedne teritorije, zemlje. To je prvo. Ekonomski akcent je važan. Mi sad u Evropi imamo recesiju, Njemačka je na 0,4. No, međutim, mi zahvaljujući gradnji autoputeva nismo osjetili tu recesiju, naš BDP je ostao isti jer imamo infrastukturu, energetske projekte koje gradimo i to donosi, zadržava nas u zoni višeg rasta BDP", kazao je Novalić.

"To je jedno, s druge strane ne trebamo pitati šta donosi, to je veliki potrošač roba i usluga. 92 posto roba na autoputu su naše, od kamena, bitumena, željeza, cementa. To jako puno povlači Željezaru Zenica, ove dvije cementare, građevinu. Jedno radno mjesto tu još 2,3 mjesta generiše izvan izgradnje autoputa. Idemo na praktičnu stranu - BiH je relativno neprohodna zemlja. Koliko treba do Bihaća, koliko do Tuzle, ide se preko brda - ovo bi probilo BiH od sjevera prema jugu i privuklo promet od Budimpešte prema srednjem Jadranu, i putnike i robe. A na domaćem terenu se vozimo brže. Sarajevo - Zenica su sada jedan grad, relativno su blizu. Bili su daleko. Mostar će biti ispod jednog sata poslije ovog, gotovo da možete Živjeti u Mostaru, a raditi u Sarajevu i obratno", poručio je Novalić.

Atrakcija / N1

  1. Najnovije

Kalendar

« Januar 2020 »
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31