Plenković čestitao ministrima što su došli na sjednicu

Autor  Okt 31, 2019

Današnjoj sjednici hrvatske vlade prisustvuju svi ministri, a premijer Andrej Plenković im je na samom početku čestitao na tome, ne spominjući pritom povećanje plata zaposlenima u osnovnim i srednjim školama, koji štrajkuju 16 dana.

"Svi ministri na vladi, to je dobro, to je neobično. Čestitam", rekao je Plenković, čija vlada je posljednjih dana dovedena u pitanje, zbog najave HNS da će napustiti vladajuću koaliciju, ukoliko zahtjevi zaposlenih u prosvjeti ne budu ispunjeni.

Mediji su objavili juče da je Plenković čak razgovarao sa predstavnicima nekih političkih subjekata koji bi mogli da "uskoče" u vladu umjesto HNS.

Na otvorenom dijelu sjednice, premijer je istakao da je minimalna zarada u Hrvatskoj tokom mandata njegove vlade porasla na 3.000 kuna, a da je prijedlog da od 1. januara naredne godine minimalac iznosi 3.250 kuna neto.

"To je povećanje minimalne plate tačno za 100 evra u mandatu ove vlade", rekao je Plenković, ocjenivši da je to bez presedna u istoriji hrvatske vlade.

Govoreći o rebalansu budžeta za ovu godinu, naglasio je da je on na tragu planiranih rashoda i dodao da je to poruka pouzdanosti, predvidivosti i stabilnost rada vlade.

A kada je riječ o budžetu za narednu godinu, Plenković je rekao da se on zasniva na stopi rasta od 2,5 posto.

Istakao je i smanjenje udela javnog duga u BDP-u na 71,5 posto.

To, kako je rekao, jača hrvatski položaj na međunarodnim finansijskim tržištima i utiče na poboljšanje kreditnog rejtinga, prenijela je zagrebačka N1.

Atrakcija