KGB o Putinovoj ličnosti: "Drug stalno diže svoju razinu..." Istaknuto

Autor  Nov 01, 2019

U Centralnom državnom arhivu istorijsko-političkih dokumenata u Sankt Peterburgu objavili su profil ličnosti mladog Vladimira Putina koji je napravio KGB, piše „78. ru“.

U tekstu se navodi da se budući predsjednik Rusije nalazio na listi komsomoljske organizacije u Upravi KGB-a od 1975. godine.

„Tokom rada u organima državne bezbednosti Putin V. V. se pokazao kao izvršilac, disciplinovan i savjestan radnik. Principijelan. Posjeduje autoritet kod kolega“, pokazuju karakteristike, piše sputniknews.com

U dokumentu se naglašava da je Putin majstor sporta SSSR-a u džudou i sambou.

Vladimir Putin je počeo da radi u KGB-u nakon završetka Pravnog fakulteta Lenjingradskog univerziteta 1975. godine.

Putin je radio i u Istočnoj Nemačkoj u periodu od 1985. do 1990. godine u spoljnoobaveštajnoj službi. On je 1991. godine dao ostavku iz organa državne bezbednosti.

Podsjetimo, televizija „Zvezda“ je prošle godine pokazala sobu u kojoj je Putin živeo dok je učio za agenta na Krasnoznamenom institutu KGB SSSR (današnja Akademija spoljnoobaveštajne službe), piše sputniknews.com


»Drug Putin.. stalno diže svoju ideološku, političku i profesionalnu razinu«, kaže se u dokumentu od jedne stranice danom ruskim medijima, napisanom dok je obavještajac koji je postao političar bio u svojim dvadesetim godinama.

Sada 67-godišnji Putin je od sredine sedamdesetih godina prošlog stoljeća radio za tajnu sovjetsku službu i bio je poslan u Dresden, u tadašnju istočnu Njemačku, od 1985. do 1990., u razdoblju u kojem se sovjetska moć urušavala.

U Kremlju se Putin okružio mnogim bivšim djelatnicima tajne službe, a FSB, nasljednik KGB-a, je ostao moćna agencija.

Putinov profil iz KGB-a dio je izložbe u Središnjem arhivu povijesnih i političkih dokumenata u Saint Petersburgu na kojoj se mogu vidjeti i drugi deklasificirani dokumenti.

Mladom Putinu su nadređeni u tajnoj službi čestitali i na »dobro organiziranom radu i rezultatima«, kaže dokument.

Putin, koji je na vlasti u Rusiji dva desetljeća kao predsjednik ili premijer, otkrio je 2016. da iz sentimentalnih razloga čuva svoju iskaznicu člana Komunističke partije SSSR-a, prenosi Hina.

Atrakcija