Hani nagrada švedskog dvora: Tinejdžerka porijeklom iz BiH dobitnica prestižne nagrade Istaknuto

Autor  Nov 24, 2019

Šesnaestogodišnja Hana Varmaz, porijeklom iz Bosanske Gradiške, dobitnica je prestižne nagrade ”Anđeo interneta”, koju dodjeljuju princ i princeza Švedske.

Priznanje, koje je princeza Sofija lično dodijelila Hani u Štokholmu, rezultat je njene borbe protiv mobinga i vršnjačkog nasilja, objavio je Avaz. Prilikom dodjele nagrade istaknuto je da je Hana primjer hrabre osobe, koja je smjela pokazati da je i jaka i slaba.

– Hanna je pokazala da su ljudi dovoljni sami sebi kakvi jesu i da pravi problem leži kod onih koji misle drugačije. Kroz te poruke ona je promijenila i spasila živote – navedeno je na svečanosti.

Hana je četiri i po godine bila izložena vršnjačkom nasilju, diskriminaciji i fizičkom zlostavljanju.

– U svom tom haosu i svojim mukama je odlučila da počne pisati blog koji je postao kao neki filter za ono kroz šta prolazi. Prvo je mislila da je sama u tome, kasnije joj se pridružilo mnogo druge djece različitih uzrasta koji su u istoj situaciji kao i Hana – rekla je Hanina majka Naida.
Djeca su dijelila svoje priče i i tješila jedna druge.

– Kako je vrijeme odmicalo, tako se za Hanu pročulo da piše blog o mobingu i to je ohrabrilo nekako da se počne boriti protiv vršnjačkog nasilja i te djece koja maltretiraju drugu djecu. Nekoliko lokalnih novina je kontaktiralo i pohvalilo njen rad, iako je Hana sve to vrijeme bila izložena vršnjačkom nasilju – nastavila je Naida.

Prije mjesec Hanna je nominovana od svojih fanova za prestižnu nagradu princa i princeze Švedske ”Anđeo interneta”, objavio je Avaz. Nakon što je dobila ovo priznanje, Hannin rad se nastavlja narednu godinu zajedno s princem i princezom u zaštiti djece te u zaustavljanju vrijeđanja i širenja mržnje između djece na internetu

Atrakcija