Zaev meta hibridnog napada: Ponovo nasamaren, razgovarao s lažnom Gretom Thunberg

Autor  Nov 28, 2019

Premijer Sjeverne Makedonije Zoran Zaev ponovo je bio meta hibridnog napada, ali ovog puta s njim je telefonski razgovarala lažna Greta Thunberg.

Kako prenosi portal A1on iz Sjeverne Makedonije, savjetnik makedonskog premijera za odnose sa javnošću Marjan Zabrčanec rekao je da je lažna aktivistkinja za zaštitu životne sredine zakazala i realizovala telefonski razgovor iako im je, dodao je, sve to bilo sumnjivo.

Određeni dijelovi razgovora, rekao je Zabrčanec, bili su sumnjivi premijeru i njegovim savjetnicima, ali ipak je odlučeno da se razgovar privede kraju kako bi se razotkrio sumnjivi poziv, prenosi RTS.

"Odmah nakon završetka telefonskog razgovora uradili smo sve provjere verifikacije identiteta sagovornika i danas sa sigurnošću možemo da kažemo da je otkriven hibridni napad na kabinet premijera. Poslije toga stupili smo u kontakt sa porodicom Grete Thunberg i obavijestili ih o svim detaljima, da ćemo objaviti sve to, a oni su odgovorili da su uznemireni zbog takvih vijesti, te da će prijaviti zloupotrebu nadležnim organima. Također rekli su da su zahvalni što ih je makedonska vlada informisala o svemu", objasnio je Zabrčanec.

Dodao je da je ovaj napad bio mnogo sofisticiraniji od slučaja sa ruskim komičarima, ali da je pažljiva komunikacija omogućila da bude razotkriven.

Zaev je prije nekoliko mjeseci bio meta napada ruskih komičara koji su se lažno predstavili u ime bivšeg ukrajinskog predsjednika Petra Porošenka i generalnog sekretara NATO-a Jensa Stoltenberga, a razgovarali su u više navrata sa makedonskim premijerom prošle i ove godine.


Atrakcija