Ispovijest pacijenta koji je prebolio virus: Brinula me samo jedna stvar

Autor  Mar 11, 2020

Danac Jakob Tage Ramlyng bio je zaražen virusom korona, ali je bolest bila blaga. Najviše ga je brinulo hoće li zaraziti druge.

Ramlyng, 45-godišnji novinar, bio je prvi Danac pozitivan na virus korona koji je pokupio na odmoru u sjevernoj Italiji. Nakon nešto manje od dvije sedmice u kućnoj izolaciji, testovi su pokazali da je zdrav, prenosi Index.hr.

"Imao sam blage simptome, glavobolju, grlobolju i kašalj. Trebalo je pet ili šest dana da svi prođu", kazao je.

"Nisam bio u bolnici, nisam primao nikakve lijekove jer mi je bilo dobro", rekao je Reutersu.

Najveća briga mu je bila da ne zarazi druge

Virus korona je najopasniji za starije i one hronično bolesne. Znajući da virus za neke može biti fatalan, Ramlynga je najviše brinulo hoće li ga prenijeti dalje.

"Nisam želio biti onaj koji druge čini bolesnima. To je bila moja najveća briga i mislim da je to najveća briga svih zaraženih, da ne želimo da se ta stvar širi. Radije ću ostati u kući ako tako mogu spriječiti da se neko zarazi", rekao je Ramlyng.

Nil Monro, 22-godišnji Španac koji za sebe kaže da je mlad i zdrav, bio je pozitivan na virus korona nakon povratka u Barselonu s sedmice mode u Milanu. I on je želio javnosti poručiti da simptomi mogu biti blagi.

"Malo povišena temperatura, glavobolja, opšti osjećaj nelagode. Svako bi mislio da je to obična prehlada."

Simptomi su se javili nakon povratka u Španiju pa je pozvao Hitnu službu koja ga je uputila u bolnicu na testiranje. Potom je stavljen u karantin.

"Želio bih umiriti ljude. Ako ste mladi, slijedite preporuke nadležnih. Ako ste stariji ili osoba s nekom bolesti koju imate otprije, budite oprezni. Ne idite na događaje s mnogo ljudi i dobro pazite na higijenu", rekao je Monro.

Gradonačelnik italijanskog Nembra takođe ima virus

Claudio Cancelli, 65-godišnji gradonačelnik italijanskog grada Nembra, pokraj Bergama, takođe je zaražen virusom korona. U njegovu gradu s 11 tisuća stanovnika najviše je zaraženih u pokrajini.

"Nasreću, moj slučaj je apsolutno pozitivan jer nakon tri dana visoke temperature, koju sam snižavao antipireticima, više nisam imao simptoma", rekao je. "Već šest dana sam dobro i iz kuće radim za svoj grad."

Doktori ga zovu dvaput dnevno i pitaju kolika mu je temperatura i kako se osjeća.

"Ostaću u svojoj kući 14 dana. Živim u posebnoj sobi s odvojenom kupatilom. Moji supruga i sin žive u drugom dijelu kuće i, srećom, isto su dobro. Nemaju nikakvih simptoma."


Atrakcija