Stolna barijera za virus - Biostopper: Inženjer koji je izumio ABS napravio uređaj koji bi mogao zaustaviti širenje korone u zatvorenom Istaknuto

Autor  Jul 15, 2020

Uređaj bi se stavljao na sredinu stola i činio bi biološku barijeru jer bi se stvaranjem aerodinamičkoga polja osobama vratile natrag čestice koje emitiraju prilikom govora. Bila bi to efikasna pomoć restoranima, barovima i svim zatvorenim mjestima na kojima se morate držati na dovoljnoj fizičkoj udaljenosti kako se ne biste zarazili koronavirusom.

Mario Palazzetti, 84-godišnji talijanski inženjer koji je više od 30 godina radio u istraživačkom centru Fiata i kojem možemo zahvaliti za spas mnogih ljudskih života jer je izumio ABS, sustav koji pomaže u kočenju čak i u najtežim uvjetima prianjanja, osmislio je prepreku infekciji koronavirusom, ali ne pleksiglas ili pregradu, već vrtlog naziva Biostopper, nevidljivu barijeru, piše Tportal.hr

Biostopper bi mogla biti izuzetno efikasna pomoć restoranima, pizzerijama, barovima i svim onim zatvorenim mjestima na kojima se morate držati na dovoljnoj fizičkoj udaljenosti da ne bi došlo do zaraze koronavirusom.

Talijanski inženjer razmišljao je o tome kako riješiti problem udaljenosti za stolovima koja otežava privatnost gostiju i održivost uslužnih djelatnosti i nazvao je talijansku istraživačku emisiju Report koja ga je nekoliko puta intervjuirala kako bi im predstavio svoju ideju.

'Ideja je bila pronaći uređaj koji će se staviti na sredinu stola koji stvara biološku barijeru', objašnjava Mario Palazzetti u prezentaciji koju je predstavio u Politehničkom sveučilištu u Torinu. Ovaj uređaj se koristi za stvaranje aerodinamičkoga polja, tako da se osobama vrate unazad čestice koje one emitiraju prilikom govora.

Biostopper se može koristiti ne samo u restoranima, već i u svim zatvorenim prostorima, u kojima je opasnost od prijenosa koronavirusa najveća. Sam Palazzetti izjavio je kako ne može otkriti više pojedinosti o uređaju jer je još u fazi patentiranja, ali prikuplja sve podatke o simulacijama za stvaranje prototipa u nastojanju da se stvore svi potrebni uvjeti za proizvodnju funkcionalnog proizvodnog uređaja Biostopper.


Palazzetti, inače poznat pod nadimkom 'Mister ABS', rekao je kako je 'koncept jednostavan, ambicija nije ubiti virus, nego smanjiti sigurnosnu udaljenost među ljudima. Usredotočeni smo na razgovor, jer s kihanjem bi nam trebao mnogo invazivniji sustav'.

Palazzetti, koji je otišao u mirovinu 1997. godine, stoji iza niza drugih izuma, uključujući TOTEM (Total Energy Module), mali generator topline i energije te klimatizacijskog sustava nazvanog Aircare, koji također vraća energiju.

Pogledajte video:

Atrakcija