Robot-chef: Restorani će dobiti pojačanje u kuhinjama, hranu će pripremati i - roboti Istaknuto

Autor  Jul 20, 2020

Roboti već sada rade shakeove, salete, okreću meso za hamburgere itd., a u budućnosti možemo očekivati da će ih zaposliti brojni restorani.

Foto: Getty images

Još i prije pandemije koronavirusa, u sve većem broju restoranskih kuhinja svoje su mjesto pronašli roboti, dok se potreba za njima dodatno povećala tijekom prvih šest mjeseci ove godine. S koronakrizom u prvi je plan, osim kvalitete, stavljena i sigurnost u pripremi hrane - osim što roboti ne prenose viruse, dok oni pripremaju hranu, zaposlenici imaju više vremena za dezinfekciju prostora, tj. mogu se dodatno posvetiti gostima i njihovim potrebama. Također, s obzirom na brzinu širenja zaraze u zatvorenim prostorima, zamjenom određenog broja radnika s robotima smanjuje se mogućnost da se svi ili većina zaposlenika nekog restorana zaraziti jer će dio posla odraditi roboti, prenosi Zimo.hr pisanje ABCNews.

Načini na koje roboti mogu pomoći u kuhinjama su brojni - od miješanja i pečenja kruha, okretanja mesa pri pripremi hamburgera, postavljanja krumpira u fritezu i pečenju pomfrita, mogu pripremati salate, raditi shakeove itd. Očekujem da ćemo zbog Covida tijekom sljedeće dvije godine vidjeti značajnu adaptaciju robota na tržištu pripreme hrane, rekao je u razgovoru za ABC News Vipin Jain, osnivač i izvršni direktor startupa iz Silicijske doline Blendid. On je prije nekoliko godina došao na zanimljivu ideju postavljanja robotskih kioska za pripremu smoothieja. Takvi se kiosci jednom ili dva puta dnevno pune novim i svježim sastojcima, a korisnici svoje napitke naručuju i plaćaju putem mobilne aplikacije te čak i sami mogu prilagoditi recept odnosno odabrati dodatne sastojke.

Prije koronakrize Blendid nije instalirao veliki broj kioska, no od kada je proglašena pandemija Jain kaže da je počeo s intenzivnim razgovorima s bolnicama, trgovinama i trgovačkim centrima u kojima bi mogao postaviti nove kioske. Još jedan primjer robota koji pomaže u kuhinji jest Sally koji je namijenjen ljubiteljima salata. Stroj je napunjen s čak 22 pripremljena sastojka koja zamiješa po željama kupaca.

Više je primjera takvih strojeva i robota i nije teško zaključiti kako budućnost nosi nova, zanimljiva i učinkovita rješenja, no nisu svi previše optimistični oko robotskih kuhara. Tako Max Elder, direktor Food Futures Laba iz Palo Alta smatra kako je hrana "nešto osobno, što treba uključivati ljude" pa je pitanje koliko će gosti restorana zaista prihvatiti hranu koju je radila robotska, a ne ljudska ruka.

Jedna od vječnih kritika uvođenju robotskog rada jest što to znači da će strojevi zamijeniti ljude koji će izgubiti radna mjesta i teško će se ponovno moći zaposliti jer ne mogu konkurirati učinkovitijim i (dugoročno) jeftinijim robotima.

Druga strana medalje koju zagovaraju kompanije koje proizvode robote kao i oni koji ih koriste i namjeravaju koristiti jest da oni neće zamijeniti ljude, već da će im pomoći i olakšati posao. Ljudi će se moći više baviti što kvalitetnijom uslugom i boljim odnosom s gostima, a zahvaljujući robotima čak bi se mogla povećati i prodaja jer bi oni mogli raditi u noćnim i ranojutarnjim smjenama kada su općenito restorani zatvoreni. Također, prije koronakrize neki su restorani imali problema s radnom snagom i nitko im se nije javljao na oglase za posao tako da bi roboti mogli riješiti i taj problem.

Izvor: ABC News

Atrakcija