Zgrade iz tvornica / IOT: Snaga digitalne ekonomije - Kako modularne zgrade sastavljene u tvornicama mogu igrati ulogu u gradovima budućnosti

Autor  Jul 28, 2020

Kako raste potražnja za novim stambenim i komercijalnim strukturama, modularni razvoj koji se može brzo razvijati mogao bi postati sve važniji.

Već izgrađene i modularne strukture poprimaju različite oblike i mogu u svoj dizajn uključiti tehnologije obnovljivih izvora energije.
Kad neko razmisli o tome kako je kuća sagrađena, padaju na pamet slike užurbanih, bučnih i prašnjavih gradilišta.

Naša glad za novim zgradama i unutrašnjim prostorom ima uticaj na planetu. Nedavno izvješće Globalne alijanse za građevine i izgradnju, Međunarodne agencije za energetiku i UN-ovog programa za okoliš, reklo je da su za izgradnju i operacije zgrada globalno odgovorni za 36% finalne potrošnje energije u 2018. godini.

Objavljen u decembru 2019., Izvještaj o globalnom statusu za građevine i izgradnju također je naveo da je u cijelom svijetu taj sektor činio 39% emisija ugljičnog dioksida u vezi s energijom.

Kako raste potražnja za novim stambenim i komercijalnim građevinama, mogu li modularne, gotove zgrade koje se proizvode „izvan terena“ imati ulogu u budućnosti održive gradnje?

Ideja montažnih ili montažnih domova nije nova. Na primjer, u Velikoj Britaniji, mnoge od tih struktura razvijene su kako bi se riješile značajne nestašice stanova nakon završetka Drugog svjetskog rata.

Sve u svemu, 156.623 „privremena montažna bungalova“ postavljena su u Velikoj Britaniji između 1945. i 1949, prema podacima Prefab Museum.

Više od 70 godina kasnije, kako zabrinutost zbog utjecaja građevine na okoliš raste, pojava modularnog, unaprijed izgrađenog i održivog razvoja počinje dobivati ​​na značaju.

„Modularne i vanserijske građevine koje su dizajnirane i isporučene po visokom standardu mogu ponuditi niz ekoloških prednosti“, kaže Richard Twinn iz UK Green Council Council (UKGBC), dobrotvorne organizacije i „mreže članstva“ fokusirane na izgrađeno okruženje i održivost, rečeno je CNBC-u.

"Tijekom procesa izgradnje postoji potencijal da se značajno smanji količina proizvedenog otpada, što također donosi povezano smanjenje ugljika", rekao je Twinn, viši menadžer Advancing Net Zero, iz UKGBC.

U praksi, pripremljene i modularne strukture poprimaju različite oblike. Širom Velike Britanije počinje se takva gradnja niza stambenih kompleksa koji se koriste ovim tehnikama.

Na jugoistoku Londona, na primjer, Kraljevski okrug Greenwich-a sada je dom Lister Terrace, razvoj četiri nova rezidencija koja su izgrađena u objektu u Yorkshireu i zatim su prenešene na mjesto pomoću dizalica.

Kuće sabora, koje su „tvornički precizno“ projektovane u fabrici firme zvane ilke Homes, imaju solarne panele i umesto plinskih kotlova koriste toplotne pumpe za vazduh.

Oni su opisani kao „izuzetno nepropusni za vazduh“ - koji pomažu u smanjenju gubitka toplote - i „sposobni da stvaraju više energije nego što troše“.

Brzina kojom se modularni razvoj može dovršiti je još jedna prednost, poanta koju je pojačao britanski Twinn.

„Smanjenje vremena izgradnje može takođe pomoći da se smanje emisije sa gradilišta i poboljša kvalitet lokalnog vazduha“, objasnio je.

„Precizni inženjering vanserijskog rješenja takođe može ponuditi značajna poboljšanja toplotnih performansi, kada se zgrada koristi, poboljšavajući nepropusnost i pomažući smanjenju performansi - između modelirane i stvarne upotrebe energije - što se često može vidjeti u novim zgradama, “ dodao je.

Ove vrste zgrada nisu ograničene na stambeni sektor. Ranije ovog mjeseca, Northumbria Healthcare NHS Foundation Trust, na sjeveru Engleske, objavio je da su započeli radovi na „ustanovi za sterilizaciju zdravstvenih usluga u vrijednosti 8 miliona funti“.

Prema Trustu, centralizovani odjel za uslugu sterilizacije, ili CSSD, biće postrojenje bez ugljika i 90% gradjevine "biće završeno van terena, smanjujući vrijeme izgradnje i troškove."

Nazad u kraljevskom okrugu Greenwich, čini se da vlasti teže razvijaju modularne zgrade.

U izjavi koju je CNBC-u poslao putem e-pošte, Anthony Okereke, član kabineta za stanovanje, rekao je da se taj grad "nadovezao u svojoj posvećenosti i rješavanju stambene krize i rješavanju klimatskih promjena."

„Gradimo stotine kuća sa nuklearnim ugljenikom u cijeloj četvrti uz naš program Greenwich Builds, za koji je Lister Terrace uspješna pilot shema“, objasnio je.

Okereke je opisao modularnu gradnju kao „presudnu u tome što nam omogućava da gradimo ove održive kuće brzo, efikasno i sa minimalnim poremećajima, istovremeno održavajući najviše standarde trajnosti i kvaliteta“.

Atrakcija