Božji influencer ide u svece: Talijanski tinejdžer, 'Božji influencer', bit će proglašen blaženim Istaknuto

Autor  Okt 10, 2020

Carla Acutisa, talijanskog tinejdžera poznatog kao "Božjeg influencera" Katolička crkva danas će proglasiti blaženim. Beatifikacija je korak udaljena od svetosti ili kanonizacije.

Acutis, koji je umro od leukemije u dobi od 15 godina 2006. godine, bio je duboko religiozan zaljubljenik u računala iz Milana, koji je na internet gledao kao na način širenja katoličke vjere, prenosi Hina.

Prema Nicoli Gori, čovjeku koji promiče Acutisovu svetost, on je bio "normalan dječak poput mnogih drugih", koji je volio igrati nogomet i družiti se s prijateljima. Ali Acutis je također pomogao svećenicima da izradenaprave internetske stranice za svoje župe i kreirao internetsku izložbu o vjerskim čudima iz cijelog svijeta.

Njegova majka Antonia Salzano rekla je za Vatican News da je njezin sin "smatran računalnim genijem jer je znao logaritme, znao je izrađivati programe i čitati stručne tekstove o tim temama."

Acutis je također noću izlazio da dijeli pokrivače i hranu beskućnicima, svakodnevno je prisustvovao misi i darivao džeparac katoličkim dobrotvornim organizacijama, preniosi HRT.

Godine 2019. papa Franjo pohvalio ga je kao primjer mladim naraštajima digitalnog doba, koji prijeti zamka "da postanu zaokupljeni samim sobom", kao i opasnost "izolacije i ispraznog užitka".

- Carlo nije upao u zamku i znao je koristiti novu komunikacijsku tehnologiju za prijenos Evanđelja, za prenošenje vrijednosti i ljepote, rekao je Papa.

Misa za proglašenje blaženim održat će se u Asizu, rodnom gradu sv. Franje, gdje je Acutis zatražio da bude pokopan.
 
Atrakcija