Obama: Mornarica može izvući Trumpa iz Bijele kuće

Autor 

Nakon što je tokom prošle sedmice imao nekoliko ozbiljnih intervjua, bivši predsjednik SAD-a Barack Obama je na turneji povodom izdavanja knjige stigao i u Jimmy Kimmel Live, po treći put u pet godina.

"Zašto si nas ostavio s njim?", pitao ga je Kimmel kada je publika u studiju prekinula aplauz.

"Morao sam poštovati Ustav i Michellin mandat", objasnio je Obama, na šta je voditelj odgovorio: "Čini se da je Ustav u posljednje vrijeme malo klimav. Rekao bih da je Michellin mandat puno jači."

Držeći u ruci kopiju Obaminih novih memoara "Obećana zemlja", Kimmel ga je pitao: "Jesi li ih tako dugo pisao kako bi bio siguran da ih Trump nikad neće pročitati?"

"Prema onome što sam čuo mislim da mi nije trebalo baš 700 stranica kako bih bio siguran da ih on neće pročitat", odgovorio je Obama smijući se.

Zatim su pričali o tome ko je prodao više primjeraka knjige prvog dana, Barack ili Michelle, i zašto se bivši predsjednik SAD-a plaši svoje kćerke Sashe.

Pokazujući gledaocima novu naslovnicu časopisa InStyle s izuzetno ležernim Obamom na naslovnici, zajedno s naslovom "To je ono što ja radim", Kimmel je upitao, "Koliko ste martinija popili na ovom snimanju?" Kad je Obama rekao da je snimano oko podneva, voditelj se našalio, "Oh, onda nemate opravdanja."

Tek nakon pauze razgovarali su o aktuelnim događajima, poput kontinuiranog odbijanja trenutnog predsjednika da Joeu Bidenu prizna izbore 2020. godine.

"Kada si čestitao Bidenu i Senatorici Harris, jesi li osjećao da si to uradio prerano", pitao je Kimmel, objavio je Yahoo.com

"Ne, mislim da sam to uradio baš na vrijeme", rekao je Obama, smijući se. "Čini se da postoji neko zaostajanje. Sistem komunikacije u Bijeloj kući nekada je bio bolji. Bilo je to u stvarnom vremenu. Tamo je bilo puno računara koji vam zapravo govore šta se događa širom svijeta."

Upitan da li postoje neka tajna mjesta u koja bi se „neko mogao sakriti“ u Bijeloj kući kako je ne bi morao napustiti, Obama se našalio: „Pa, mislim da tamo uvijek možemo poslati mornaricu da ga izvuče."

"Volio bih da tranzicija ide bolje, jer gubimo vrijeme tijekom ovih kriza“, dodao je Obama, ozbiljnije. „Kad sam ja došao na vlast, bili smo usred velike krize, finansijske krize. George W. Bush, on i ja smo imali očito velike razlike u politici, ali on je dobar čovjek, patriota je. I naredio je svima u njegovom timu da bez problema rade s nama na tranziciji. Nije mogao biti ljubazniji, nije mogao biti više od pomoći. I to nam je zapravo pomoglo da započnemo s pokušajima suzbijanja onoga što je mogla biti velika depresija umjesto velike recesije."

Kasnije je Kimmel pitao Obamu o posljednjoj priči u njegovoj knjizi, onoj o ubistvu Osame bin Ladena.

"Jedan od razloga zbog kojeg sam završio knjigu o prepadu bin Ladena bilo je i to što se u to vrijeme Donald Trump bavio cijelom zavjerom oko mog rođenja”, rekao je Obama. „Dakle, dobili ste jedan prikaz onoga što sam ja doživio za vrijeme svog predsjedništva, gdje planiramo ovu ogromnu, rizičnu, tešku operaciju koja uključuje svu snagu i tehnologiju, vještinu i hrabrost američke vojske i obavještajnih službi. A istovremeno imam posla s tipom koji kaže da nisam rođen tamo gdje sam rođen."

"To vam daje primjer čudnosti moderne politike, gdje želite da predsjednik bude usmjeren na posao, a ne na cirkus ”, nastavio je. „Ali cirkus je ono što puno puta dominira u štampi. I na kraju odvlači pažnju od Bijele kuće. I jedna od stvari koje sam uvijek morao učiniti bilo je pokušati ekranizirati te stvari kako bih bio siguran da sve imam pod kontrolom."

Kao odgovor na ono što je Kimmel nazvao "apsurdnom" teorijom zavjere koju je Trump nedavno progurao tvrdeći da je lažirana racija na bin Ladena, Obama je rekao: "Gledajte, mislim, sve tu je besmisleno osim činjenice da predsjednik Sjedinjenih Država retvituje to", dodajući, "To jednostavno nije ono što želite od vrhovnog zapovjednika."

Na kraju je Kimmel završio intervju pitajući Obamu da li su on i prva dama "vodili ljubav" one noći kada je uspješno naredio ubistvo bin Ladena. "Kad sam pročitao knjigu, a vi ste govorili o tome kako ste čuli ljude izvan Bijele kuće kako skandiraju" SAD, SAD, SAD", imao sam tu sliku u glavi, jesam."

"Mislim da je spavala ”, rekao je Obama. "Budući da je istina da je ona, većinu vremena, dok bih završio s radom, već drijemala." Kad je Kimmel rekao da se ne mora opravdavati, njegov gost je odgovorio: "Ne pravdam se, žalim se."

Atrakcija