Guardian: Australski vojnik pije pivo iz protetske noge mrtvog talibana

Autor  Dec 01, 2020

Stariji australski vojnici specijalnih snaga pili su pivo iz protetske noge mrtvog talibanskog vojnika u neovlaštenom baru u Afganistanu - a fotografiju je prvi otkrio Guardian Australia.

Brojne fotografije do kojih je došao Guardian prikazuju jednog starijeg vojnika koji je još uvijek u službi - kako pije iz protestke noge u afganistanskom baru poznatom pod imenom Fat Lady's Arms (ruke debele žene op.a).

Druge fotografije pokazuju dva vojnika kako plešu s nogom.

Fotografija na kojoj vojnik pije iz noge prva je objavljena i potvrđuje prethodna izvješća o praksi korištenja noge kao posude za piće.

Neki vojnici kažu da su visokopozicionirani policajci tolerirali tu praksu, a čak su i neki od njih bili uključeni. To je bilo unatoč tome što je ud potencijalno mogao biti ratni trofej - predmet koji je australskim vojnicima bilo zabranjeno uklanjati s bojnog polja, a kamoli čuvati.

Situacija je naljutila ostale vojnike koji kažu kako su u Breretonovom izvještaju nepravedno kritizirani zbog prihvaćanja takve kulture i prakse, unatoč tome što su policajci godinama za nju znali. Izvještaj Breretona otkrio je da je "kultura ratnika" pridonijela okruženju u kojem su navodno počinjeni ratni zločini.

Vjeruje se da je noga pripadala osumnjičenom talibanskom borcu ubijenom tijekom napada eskadrile SASR 2 na dva spoja i kompleks tunela u mjestu Kakarak u Uruzganu u aprilu 2009. godine.

Tada je navodno odnesena sa bojnog polja i čuvana u Fat Lady's Arms, gdje bi je posjetitelji ponekad koristili za piće.

Kasnije je postavljean na drvenu ploču pod naslovom Das Boot, uz željezni križ - vojni ukras koji se koristio u nacističkoj Njemačkoj. Noga je sve vrijeme putovala s eskadrilom, rekao je jedan bivši vojnik za Guardian.

"Gdje god je napravljen bar Fat Lady's Arms, tu je noga držana i povremeno korištena za piće", rekao je.

Vojnik je rekao da bi stariji zapovjednici povremeno posjećivali bar, posebno na Dan Anzaca, i da bi vidjeli nogu i potencijalno praksu pijenja iz nje.

Glasine da postoje slike visokih dužnosnika koji piju iz noge već dugo kruže australskom zajednicom specijalnih snaga. ABC i drugi mediji izvijestili su o postojanju noge i činu ispijanja piva s nje, iako slika tog djela do sada nije objavljena.

U neizmijenjenim dijelovima Breretonovog izvještaja ne spominje se noga niti je li bilo koji vojnik bio pod istragom zbog uzimanja ratnih trofeja, ali izvješće se poziva na Fat Lady's Arms kao primjer kako je etičko vodstvo ugroženo.

U izvještaju se navodi da samopostojanje neovlaštenog bara  uključuje "toleriranje, prihvaćanje i sudjelovanje u širokom zanemarivanju normi ponašanja: poput pijenja tijekom akcija, labavih standarda odijevanja, osobne higijene i ponašanja - i ne samo u akcijama - što se nigdje drugo u vojsci ne bi tolerisalo”.

Prema članu 268.81 kaznenog zakona Commonwealtha, oduzimanje imovine bez pristanka vlasnika može se klasificirati kao ratni zločin pljačke, za koji je propisana kazna od 20 godina zatvora, rekao je bivši vojni odvjetnik Glenn Kolomeitz.

Izvještaj sudije Breretona preporučio je da policija istraži 19 vojnika u vezi s navodnim ubistvom 39 zatvorenika i civila i navodnim okrutnim postupanjem sa još dvojicom.

Također je iznio "vjerodostojne informacije" da je 25 bivših i sadašnjih pripadnika ADF-a bilo umiješano u teška kaznena djela ili su barem znali za njih.

Izvještaj navodi da je mala vjerovatnost da su stožer Operativne grupe za posebne operacije i zapovjednici SOTG-a bili svjesni ratnih zločina zbog činjenice da nisu bili na terenu.

Nakon objave izvještaja, šef odbrane, general Angus Campbell, najavio je da će prihvatiti njegove preporuke koje uključuju uklanjanje iz "odgovorne grupe" za vojnike koji su služili u Operativnoj grupi za posebne operacije između 2007. i 2013.

Ta je preporuka izazvala bijes u nekim redovima, a porodice članova Radne grupe koji su umrli na bojnom polju žalili su se da je to bila sveobuhvatna kazna i da je utjecala na mnoge koji su nedužni u svemu tome.

Campbell je izdao saopćenje rekavši da nije donio konačne odluke o preporukama izvještaja.

Guardian je pitao Ministarstvo obrane je li svjesno postojanja fotografija proteza i koje su mjere poduzete ako jesu.

Glasnogovornik se u svom odgovoru pozvao na Breretonov izvještaj.

"Izvještaj je redigovan kako bi se uklonila imena i detalji koji bi mogli identificirati pojedince protiv kojih su tijekom istrage pronađene vjerodostojne informacije koje idu u prilog navodima o kaznenim djelima ili nekom drugom nedoličnom ponašanju", rekao je glasnogovornik.

"Podaci koji su dostavljeni Odbrani a koji se ne tiču direktno istrage o Afganistanu će biti temeljito ispitani."

Glasnogovornik je dodao: „Ključno je da se sva pitanja pažljivo razmotre i da se poduzimaju sve radnje u skladu s dugogodišnjim i dobro uspostavljenim postupcima ADF-a, osiguravajući da su zaštićena prava pojedinaca na pravičan postupak i pravično saslušanje".

"Zbog Zakona o privatnosti, odbrana nije u mogućnosti pružiti informacije o sadašnjim ili bivšim članovima službe bez njihovog pismenog pristanka."

Pojava slike australskih oružanih snaga koje piju pivo iz protetske noge mrtvaca dolazi u posebno napeto vrijeme za australsku vladu.

U ponedjeljak je glasnogovornik kineske vlade za vanjske poslove tweetao doktorsku sliku australskog vojnika s nožem koji je držao za grlo afganistanskog djeteta s riječima: "Ne bojte se, dolazimo vam donijeti mir".

Morrison je rekao da je tweet bio "krajnje nečuven" i "odvratan" te pozvao Kinu da se izvini.

Atrakcija