Vakcina i votka: Rusi ljuti zbog preporuka da se ne pije alkohol nakon vakcinisanja

Autor  Dec 10, 2020

Upozorenje stručnjaka da osobe vakcinisane protiv koronavirusa ruskom vakcinom Sputnik V ne bi smjele dva mjeseca da piju alkohol, izazvalo je ljutnju nekih Rusa koji su tu preporuku proglasili nerazumnom.

Ana Popova, stručnjak za zdravlje potrošača, rekla je u utorak za radio Komsomolskaja Pravda da ljudi ne bi trebalo da piju alkohol najmanje dvije nedjelje prije prve od dve doze vakcine i da bi trebalo da se suzdrže od konzumacije alkohola sljedeća 42 dana.

Sputnik V daje se u dvije doze u razmaku od 21 dana.

"To mi stvarno smeta", kaže stanovnica moskve Elena Kriven. "Malo je vjerovatno da neću piti alkohol 80 dana", kaže ona smatrajući da bi tokom praznika odustajanje od alkohola bilo veći stres.

Rusi su među najvećim konzumentima alkohola na svijetu iako je potrošnja alkohola naglo pala od 2003.

Popova je upozorila da bi alkohol mogao da smanji sposobnost organizma da izgradi imunitet na koronavirus nakon vakcinisanja.

Izumitelj te vakcine Aleksander Gintsburg kazao je da veruje da jedna čaša pjenušavog vina ne bi naškodila razvoju imuniteta.

Ali i on ističe da se treba potpuno suzdržati od konzumiranja alkohola tri dana prije i nakon svake doze vakcinisanja i da se ta preporuka odnosi na svaku vakcinu, a ne samo na rusku.

Atrakcija