Lirska ptica iz zoološkog vrta Taronga savršeno oponaša plač bebe Istaknuto

Autor  Sep 06, 2021

Od truba automobila, čekića do motornih pila, vrhunska lirska ptica poznata je po svojim sposobnostima da oponaša veliki broj zvukova.

I sada je Echo u zoološkom vrtu Taronga u Sydneyu, uhvaćena oponašajući uplakanu bebu, zajedno sa cijepanjem ušiju, zveckanjem krajnika, vriskovima, piše Guardian.

Lažno predstavljanje sedmogodišnjeg mužjaka lirske ptice možda neće pružiti najmirniju buku u zoološkom vrtu u kojoj bi se roditelji nadali.

Nije jasno kako je Echo usavršio krik za podizanje kose, jer je zoološki vrt trenutno zatvoren usred stalnog zatvaranja Sydneya.

Nadzornik jedinica za ptice u zoološkom vrtu Taronga, Leanne Golebiowski, reklama je da je Echo počeo isprobavati dječju plaću prije godinu dana.

“Mogu samo pretpostaviti da ga je pokupio od naših gostiju. Očigledno je radio na svom zanatu tijekom lockdowna. Ali to se mene tiče, jer sam mislio da je zoološki vrt sretno mjesto za posjete porodicama! ”Rekao je Golebiowski.

„Naučio je da proizvodi još dva nova zvuka. Jedan je zvuk bušilice koji je zastrašujuće precizan - drugi je naš požarni alarm. Čak ima i najavu 'evakuirajte se odmah'.

Dr Alex Maisey sa Univerziteta La Trobe rekao je da divlje lirske ptice oponašaju široku lepezu zvukova kao dio svog udvaranja.

"Moraju imati nevjerojatnu memoriju da bi mogli reproducirati toliko zvukova", rekao je Maisey.

“Oni također imaju svoje posebne pjesme koje idu uz plesne pokrete. Ako ste snažni mužjak lirske ptice koji na vašoj teritoriji ima mnogo hrane, teoretski biste mogli uložiti puno vremena u vježbanje poziva i privući više prijatelja. ”

Maisey je rekao da je vjerojatno Echo morao slušati više beba kako plaču kako bi usavršio svoju mimiku.

Iako su zabilježene lirske ptice koje oponašaju auto alarme i motorne pile, Maisey kaže da nije neobično da divlje lirske ptice oponašaju ljudske zvukove. "Nema sumnje da neke divlje populacije imaju ljudski zvuk u svom repertoaru, ali to je općenito vrlo rijetko."

Pozivi ptica prirodno zvuče mehanički, što se može smatrati ljudskim porijeklom, rekao je Maisey.

Golebiowski je rekao: "U zoološkom vrtu, jer postoji toliko mnogo zvukova koje bi čuli, ovim pticama bi bilo teško da ne oponašaju neke od njih."

Mužjaci lire imaju jedinstven repertoar zvukova koji se mogu koristiti tijekom sezone parenja, reklama je. “Vježbat će neke nove pozive kako bi vidjeli hoće li se dobro ukloniti u repertoar. Nisam previše siguran što je to što beba plače ono što Echo smatra zanimljivim ili fascinantnim, ali nadam se da neće donijeti konačan rez. "

U divljini stariji mužjaci lirske ptice prenose pozive mlađim generacijama. Trideseta godina prošlog stoljeća u Tasmaniju je unesena populacija iz Healesvillea u Viktoriji.

Generacije su premještene ptice lire nastavile oponašati pjesmu istočnjačkih bičeva, kojih nema u ostrvskoj državi.

Ženke lirske ptice također odlično imitiraju zvukove, ali pozive koriste iz različitih razloga. "Mislimo da bi mogli oponašati mnoge grabljivice i ptice kao dio obrane svojih gnijezda", rekao je Maisey. "Koriste ga s malo više diskrecija."