Lava vidljiva iz svemira - Katastrofa kozmičkih proporcija: Lava na La Palmi snimljena iz svemira Istaknuto

Autor  Okt 01, 2021

Ruski kosmonauti na Međunarodnoj svemirskoj stanici snimili su noćnu fotografiju rijeke lave koja izlazi iz vulkana Cumbre Vieja na španskom ostrvu La Palma, otkrivajući ogromne razmjere kataklizme.

Slika koju je na Twitteru objavio kosmonaut Oleg Novitskiy prikazuje vulkan i lavu koja je prepolovila najsjeverozapadnije ostrvo Kanarskih ostrva, zasjavši jače od osvjetljenja obližnjeg naselja.

Erupcija Cumbre Vieje počela je 19. septembra, što je dovelo do masovne evakuacije na ostrvu s više od 85.000 ljudi.

Više od 800 zgrada, plantaža banana i drugih infrastruktura uništeno je dok lava nastavlja teći nizbrdo prema Atlantskom oceanu.

Lava je stigla do obale u utorak, u blizini grada Tazacorte, a već dva dana izlijeva se u vodu. Lava koja se hladi već je stvorila 500 metara široko stjenovito ostrvo u okeanu, proširujući teritorij dalje prema zapadu.

Stručnjaci su ranije alarmirali da bi kontakt lave sa slanom vodom mogao dovesti do ispuštanja otrovnih plinova u atmosferu. No, lokalne vlasti kažu da je kvaliteta zraka na ostrvi još uvijek dobra.

Čini se da se erupcija Cumbre Vieja smirila u četvrtak, naveli su dopisnici Reutersa iz La Palme, iako iz kratera i dalje izlazi dim.

IZVOR: RT