Facebookova zviždačica otkrila identitet Istaknuto

Autor  Okt 04, 2021

Bivša zviždačica Facebooka odgovorna za niz curenja bombastičnih informacija, otkrila je svoj identitet. Frances Haugen (37), koja je radila kao voditeljica proizvoda u živopisnom timu za dezinformacije na Facebooku, u nedjelju je razgovarala sa CBS -om.

Rekla je da dokumenti koje je ona dala dokazuju da Facebook opetovano daje prioritet "rastu profita nad sigurnošću".

Facebook tvrdi da je curenje podataka pogrešno i da je zasjenilo pozitivno istraživanje koje je provela tvrtka.

U intervjuu za CBS -ov program 60 minuta, gospođa Haugen je rekla da je napustila Facebook ranije ove godine nakon što je bila ogorčena na kompaniju. Prije odlaska kopirala je niz internih dopisa i dokumenata.

Podijelila je te dokumente s Wall Street Journalom koji je u posljednje tri sedmice objavljivao materijale u serijama - ponekad ih nazivajući i Facebook datotekama. Otkrivenja su uključivala dokumente koji su pokazali da se slavne osobe, političari i istaknuti korisnici Facebooka drukčije tretiraju. Curenja su otkrila da su se politike moderiranja na takve račune primjenjivale drugačije, ili se uopće nisu primjenjivale - sistem poznat kao XCheck (unakrsna provjera).

Još jedno curenje podataka pokazalo je da se Facebook također suočava sa složenom tužbom grupe vlastitih dioničara.

Grupa tvrdi, između ostalog, da je Facebook isplatio 5 milijardi dolara američkoj Federalnoj trgovinskoj komisiji za rješavanje skandala s podacima o Cambridge Analytici te da je isplata bila toliko velika jer je osmišljena kako bi zaštitila Marka Zuckerberga od osobne odgovornosti.

No, navodi o Instagramu posebno su zabrinuli američke političare. Interno istraživanje Facebooka (koji je vlasnik i Instagrama) pokazalo je da Instagram utječe na mentalno zdravlje tinejdžera, ali nisu podijelili svoje nalaze kada su sugerirali da je platforma "otrovno" mjesto za mnoge mlade.

Prema slajdovima koje je objavio Wall Street Journal, 32% anketiranih tinejdžerica reklo je da se zbog Instagrama osjeća lošije zbog svog tijela.

Gospođa Haugen svjedočit će u utorak pred pododborom Senata na ročištu pod nazivom "Zaštita djece na mreži" o istraživanju tvrtke o utjecaju Instagrama na mentalno zdravlje mladih korisnika.

Prošle sedmice, izvršni direktor Facebooka svjedočio je američkim senatorima da se u curenju podataka nije istaknuo pozitivan utjecaj koji je platforma imala na tinejdžere.

Međutim, gospođa Haugen bila je osuđujuća u ocjeni svog bivšeg poslodavca.

"Bilo je sukoba interesa između onoga što je dobro za javnost i onoga što je dobro za Facebook", rekla je.

"Facebook je uvijek birao optimizaciju za vlastite interese, poput zarade više novca."

Haugenova je također govorila o smrtonosnim neredima na Capitol Hillu u januaru - tvrdeći da je Facebook pomogao u podsticanju nasilja.

Rekla je da je Facebook uključio sigurnosne sisteme kako bi smanjio dezinformacije tokom američkih izbora - ali samo privremeno. "Čim su izbori završili, isključili su ih ili su promijenili postavke kakve su bile prije, kako bi prednost dali profitu nad sigurnošću, a to se doista osjeća kao izdajom demokratije."

Gostujući na CNN -u, potpredsjednik za globalne poslove Nick Clegg rekao je da je smiješno sugerirati da je Facebook odgovoran za nerede.

"Mislim da ljudima daje lažnu utjehu pretpostaviti da mora postojati tehnološko ili tehničko objašnjenje za pitanja političke polarizacije u Sjedinjenim Državama", rekao je.

IZVOR: BBC