Filmski studio u svemiru: Rusija počinje snimati prvi film u svemirskoj orbiti Istaknuto

Autor  Okt 05, 2021

Prvi put u historiji, Rusija bi trebala lansirati glumicu i filmskog režisera u svemir kako bi snimili dugometražni film u orbiti.

Glumica Yulia Peresild i režiser Klim Shipenko trebali bi u utorak krenuti za Međunarodnu svemirsku stanicu u ruskoj svemirskoj letjelici Soyuz zajedno sa kosmonautom Antonom Shkaplerovom, veteranom tri svemirske misije. Nakon 12 dana na svemirskoj stanici, Peresild i Shipenko će se vratiti na Zemlju sa drugim ruskim kosmonautom.

Ekipa planira snimiti segmente novog filma pod nazivom "Izazov" o hirurgu koji je pozvan da požuri na svemirsku stanicu kako bi spasio člana posade koji ima srčano oboljenje.

Govoreći na konferenciji za novinare u ruskom pogonu za lansiranje svemirskih raketa u Baikonuru u Kazahstanu, Peresild je priznala da je obuka za misiju bila iscrpljujuća, ali ju je opisala kao priliku koja se pruža jednom u životu.

- Radili smo jako puno i zaista smo umorni, iako smo dobre volje i nasmijani - kazala je 37-godišnja glumica.

- Bilo je teško psihički i fizički, ali mislim da će jednom kad postignemo cilj, sve to izgledati lako i sjećat ćemo se toga s osmijehom - objasnila je.

Neki ruski mediji bili su skeptični u vezi sa planom snimanja ovog filma, a navodno je bilo sumnji i unutar ruskog svemirskog programa.

Ruski dio Međunarodne svemirske stanice prostorno je znatno manji u odnosu na američki. Proširen je u julu nakon dugo očekivanog dolaska novog laboratorijskog modula, Nauka, koji tek treba da bude potpuno integrisan u stanicu.

Nakon što u utorak stignu na svemirsku stanicu, filmska ekipa pridružit će se Thomasu Pesquetu iz Evropske svemirske agencije, NASA-inim astronautima Marku Vande Heiju, Shane Kimbrough i Megan McArthur, ali i Akiju Hoshideu iz Japanske agencije za svemirska istraživanja i kosmonautima Roscosmosa Olegu Novitskiyu i Pyotru Dubrovu.

Izvor: Fena