‘Analogni astronauti’ u Izraelu simuliraju misiju na Marsu Istaknuto

Autor  Okt 12, 2021

Unutar ogromnog kratera u izraelskoj pustinji Negev šestero “astronauta”, u svemirskim odijelima i opremom teškom 50 kilograma, nalaze se u misiji simuliranja uvjeta na Marsu, javlja AFP.

Njih bi šestero – pet muškaraca i jedna žena, smješteni u virtualnu bazu koja je projekt Austrijskog svemirskog foruma, trebali ostati do kraja mjeseca u krateru Makhtesh Ramon, dubokom 500 metara.

“Analogni astronauti” – iz Austrije, Njemačke, Izraela, Nizozemske, Portugala i Španjolske – morali su proći iscrpljujuće fizičke i psihološke testove, a tokom misije provodit će ispitivanja, uključujući isprobavanje prototipa bespilotnih letjelica koji funkcionira bez GPS-a, te automatiziranih vozila za mapiranje koji se kreću uz pomoć vjetra i solarne energije.

Čovjek na Marsu do 2030. godine

Misija će također imati za cilj proučiti ljudsko ponašanje i učinak izolacije na astronaute.

Pet muškaraca i jedna žena smješteni su u virtualnu bazu koja je projekt Austrijskog svemirskog foruma (AFP)


“Kohezija grupe i njihova sposobnost zajedničkog rada ključni su za opstanak na Marsu”, rekao je Gernot Groemer, nadzornik misije.

Vizualno, pustinja Negev podsjeća na Crveni planet jer je suha, kamenita i brdovita, međutim atmosferski uvjeti su potpuno drugačiji – dok su u toj pustinji temperature oko 25-30 stupnjeva Celzijusa, objasnio je Groemer, na Marsu je temperatura minus 60 stupnjeva i atmosfera nije pogodna za disanje.

NASA predviđa da će prva misija s ljudskom posadom krenuti na Mars 2030. godine.

Priprema za veliku misiju


“Ovo što radimo je priprema za veliku misiju, najveće putovanje naše civilizacije koje je ikad pokrenuto. Vjerujem da je prvi čovjek koji će hodati Marsom već rođen i mi ćemo omogućiti to putovanje”, rekao je Groemer.