Porodica odlučila da godinu dana živi bez šećera

Autor  Apr 08, 2014

Inspirisana istraživanjem i pisanjem profesora Roberta Lastiga i novinara Majkla Mosa, Iv Šaub je odlučila da sprovede jedan eksperiment.

 

Ona, njen suprug i ćerke Greta i Ilsa, celu 2011. godinu proveli su bez konzumiranja šećera, prenosi b92.

Pomno su birali svaki proizvod kako bi izbegli kukuruzni sirup, fruktozu, med, melasu ili veštačke zaslađivače. Hranu su pripremali kod kuće, a svakom članu porodice bio je dopušten jedan izuzetak sa malim količinama šećera.

O svojim iskustvima pisala u knjizi "Year of No Sugar" (Godina bez šećera), a za "Huffington Post" ispričala je i kako je do svega došlo.

"Nakon što mi je suprug pokazao video o štetnosti šećera koji se dodaje u hranu, nekoliko dana nisam prestajala da razmišljam o onome što sam videla. Šećer je bio na svakom koraku i počela sam da ispitujem načine na koji se hranimo i čime hranim svoju porodicu", rekla je Iv i dodala: "Suprug i ja nismo imali problema sa ovim eksperimentom, ali devojke su potpuno druga priča. Pretpostavljala sam i nadala se gomili pozitivnih stvari, ali znala sam da put neće biti jednostavan".

Ono što je mnoge razočaralo je činjenica da Šaubovi u ovom periodu nisu smršali, ali imali su više energije i manje su se razbolevali. Ipak, mršavljenje nije ni bilo cilj ovog eksperimenta.

"Primetili smo da nam se ukus menja. Slatko nam je vremenom postalo odbojno. Osećali smo se i bili zdraviji", rekla je Iv.

Tvrdi da je najveća korist eksperimenta bila to da je cela porodica počela da živi zdravije i da se hrani bolje.

Jedu više voća i povrća, paze šta kupuju i prave svoju hranu (hleb, majonez), a Iv za kraj dodaje da njen cilj nije da natera ljude da uvode ekstremne promene kao i oni, već da podigne svest o šećeru koji se dodaje u praktično sve što kupujemo jer, kako kaže, ona nije ni lekarka a ni nutricionista već samo zabrinuta majka koja je odlučila da krene u jednu avanturu.

Atrakcija

  1. Najnovije

Kalendar

« August 2019 »
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31