(video) Mongolska šatorska naselja kao jedina šansa za mlade: YURT stil života kao alternativni model stanovanja za osiromašenu mladost

Autor  Maj 26, 2014

Mladi u BiH nemaju perspektivu. Šanse da mladi do 35 godine starosti  dobiju stalni posao i formiraju porodicu su minimalne. Na žalost, država BiH ne prepoznaje taj vrlo opasni trend.  „Kataklizmička strategija korupcije“,  je uzela maha u toj mjeri da ne postoji realan osnov za perspektivu mladih bračnih parova ili onih koji žele ući u brak i zasnovati porodicu.

 

No, ipak, kao neka vrsta „ptice rugalice“, stoje alternativni oblici življenja.

Zapad danas prepoznaje mongolijski lifestyle kao alternativni modul. Jesu li modernizovani mongolski šatori budućnost? Amerikanci pokušavaju od mongolijskog modela napraviti stil prihvatljiv za novi model  bez dužničkog ropstva. Nemaju podršku banaka, jer je prejeftino. Ipak,  Yurt šator u zapadnoj izvedbi nudi osebujan i individualan, a prevashodno jeftin  oblik uspostavljanja matične zajednice, primarnog kućanstva i  relativnu komociju i neovisnost od preskupih kredita.

Cijeli je plan koji plasira Atrakcija da se na nivou BiH uspostave zone modernizovanih mongolskih sela, sa Yurt šatorima, mongolskijskim tipom šatora prilagođenim prema izvedbama iz zapadnog dizajna modernog jednostavnog i alternativnog načina življenja.

Na primjeru BiH i država u regiji kao što su Srbija, Hrvatska, Crna Gora, ... to bi značilo da već tridesetak posto mladih osoba starosti od 20 do 35 godina može pokrenuti apelaciju da od države dobije zemljište za gradnju Yurt sela / Mongolijskog šatorskog sela kako bi zasnovali porodicu i prve korake ka porodičnom životu.

Atrakcija

  1. Najnovije

Kalendar

« August 2019 »
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31