Velika svadja bh ministara oko istraživanja svemira Istaknuto

Autor  Jan 30, 2019

U srijedu je, tokom rasprave Vijeća ministara BiH o pristupanja BiH istraživanju Mjeseca i svemira, izbila svadja izmedju ministara o pitanju treba li dodati istraživanje Polumjeseca i Mjeseca, ili samo Mjeseca.

 Kako doznajemo, pojedini Ministri su izašli sa prijedlogom da se istraživanje i korištenje Svemira i Mjeseca ograniči uz notu da neće biti istraživanja polumjeseca, te da će Mjesec biti tretiran kao jedinstvenio nebosko tijelo odnosno jedinstveni i cijeloviti Zemljin satelit.

Vijeće ministara BiH utvrdilo je Prijedlog osnova za pristupanje Bosne i Hercegovine Ugovoru o načelima kojima se uređuje djelovanje zemalja u istraživanju i korištenju svemira, uključujući i Mjesec i druga nebeska tijela. Prihvaćanjem ovog ugovora, Bosna i Hercegovina iskazuje spremnost na suradnju s drugim zemljama potpisnicama. Istovremeno će biti stvoreni uvjeti da mladi znanstvenici iz BiH, uz pomoć stipendija, sudjeluju na simpozijima koje organizira UN u ovoj oblasti. Ratifikacijom ovog ugovora BiH otvara mogućnost za podnošenje zahtjeva za članstvo u Odboru za mirno korištenje svemira (COPUOS). Ministarstvo prometa i veza dostavit će Prijedlog osnova Predsjedništvu BiH u daljnju proceduru odobravanja.

Atrakcija

  1. Najnovije

Kalendar

« Februar 2019 »
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28