Umjesto ulaznice, dobijate kesu za povraćanje: U Malmeu otvoren muzej odvratne hrane Istaknuto

Autor  Feb 10, 2019

Švedski grad Malme pridružio se listi gradova koji su svojoj turističkoj ponudi dodali sve popularniji oblik spoja zabave i umjetnosti - Muzej odvratne hrane.

Ovaj pomalo bizaran, ali sve popularniji muzej umjesto karte posjetiocima daje personalizovanu kesu za povraćanje kako bi nesmetano mogli da pogledaju izložbu čak i u slučaju da im bude muka od izloženih eksponata.

Muzej je otvoren krajem sepembra prošle godine s ciljem pružanja uvida u neobičnu hranu čiji su miris i izgled odbojni, a sve kako bi razmislili o tome šta određenu hranu za njih čini odvratnom i zbog čega im postaje odbojna u odnosu na drugu hranu u kojoj uživaju.

Tako možete pomirisati i videti jela poput supe od ptičjeg gnezda, bikovog penisa, prženih domaćih insekata ili pirinčano vino sa aromom malih miševa.

Osnivač ovog neobičnog muzeja je Samuel Vest koji na ovaj način želi ljude da podstakne na razmišljanje o tome zašto je nešto za njih odvratno, čak i ako to nisu ni probali.

- Želim da ljudi razmisle šta smatraju odvratnim i da shvate da se to odvratno nalazi u oku promatrača. Obično smatramo takvim ono sa čime nismo upoznati, dok nam jela s kojima smo odrastali obično nisu odvratna, nezavisno od toga šta bi ona bila. Da li je zaista toliko gadno pojesti skakavca ako jedemo slaninu? Ili je li odvratno pojesti insekte ako redovno jedemo govedinu? - zaključio je Vest u nedavnom intervjuu za Vašington post.

Atrakcija