Psi se bolje hrane od gradjana

Autor  Feb 11, 2019

Građani BiH godišnje pojedu najmanje deset miliona kilograma kobasica i konzervi iz uvoza, čija cijena po kilogramu u prosjeku iznosi tek nešto više od pet KM.

Taman toliko koliko košta kilogram hrane za kućne ljubimce, naprimjer za pse, piše Srpskainfo.com u kolumni koju potpisuje Maja Bašić.

U BiH se godišnje uveze i nekoliko desetina miliona KM mesa za preradu i klaoničkih proizvoda, a kilogram ove “mesne” sirovine u prosjeku košta neznatno više od dvije KM. Riječ je o masi samljevenih pilećih krilca, nogu, kože i kostiju, te salu, koži, potrbušinama i iznutricama svinja i goveda, koje u Evropi ne prerađuju i koje Evropljani, sve da ih puškom tjeraju, ni pogledali ne bi.
Međutim, da li zbog plitkih džepova, loše trgovinske politike, nebrige vlasti za domaću privredu ili čega već, građani BiH nemaju puno izbora nego da kupuju salame, kobasice i viršle napravljene od pomenute smješe evropskog otpada. Otpada koji ovdašnji proizvođači malo termički obrade, nakljukaju aditivima i začinima i puste u prodaju koja u BiH više nego dobro ide.

Činjenica da ove mesne prerađevine ozbiljno mogu da naruše zdravlje našim građanima je u drugom planu, jer oni, prije svega, gledaju kako da prežive, a da ih ne košta puno.

Naravno, stegne im se u želucu kad vide da je kilogram pseće hrane vrijedan kao kilogram salame kojom hrane svoju djecu, ali odmah okrenu glavu na drugu stranu, tješeći se da nijedna muka nije dovijeka.


Atrakcija

  1. Najnovije

Kalendar

« Juli 2019 »
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31