×

Upozorenje

JUser: :_load: Nije moguće učitati korisnika sa ID: 45

Veliko naučno otkriće Porezne uprave: Otkrili 70 radnika na crno u državi sa 200 000 radnika na crno

Autor  Feb 20, 2019

Svaki četvrti radnik u BiH radi na crno, već ih ima oko 200 tisuća

Međunarodna organizacija za rad u svom izvješću tvrdi kako u BiH svaki četvrti radnik radi na crno što je, prema njihovoj statistici, brojka koja varira između 150.000 i 200.000 radnika, glasi izvještaj koji je u medijima objavljen 8.12. 2018,

Rad na crno je u porastu u svim državama jugoistočne Europe uključujući i članice Europske unije, tvrde analitičari ove organizacije.

Stopa anketne nezaposlenosti u Federaciji BiH u 2017. u odnosu na 2016. godinu (prema dokumentu Anketa o radnoj snazi za 2017. godinu, obuhvaćeno je 6196 kućanstava u Federaciji BiH) bilježi pad u postotku od 5,55 posto i iznosi 20,03 posto (prema anketi, također predstavlja odnos broja nezaposlenih i radne snage) i znatno je niža u odnosu na službenu stopu registrirane nezaposlenosti, a 2,6 puta je veća od stope anketne nezaposlenosti prosjeka Europske unije 28 ili 7,6 posto, stoji u izvješću Zavoda.

Razlozi ovakvom stanju, koje nije promijenjeno unatoč provedbi dijelova iz Reformske agende, prema ocjenama analitičara iz Federalnog zavoda za programiranje razvoja, najvećim dijelom nedostatak su strukturnih reformi, niske razine investicija i niske konkurentne sposobnosti domaćega gospodarstva.

Ovo područje usložnjava neprovođenje potrebnih reformi na putu prema Europskoj uniji, što se izravno odražava na zapošljavanje, smanjena su izravna strana ulaganja, iskorištenost kapaciteta je u padu, smanjena je kupovna moć i potrošnja stanovništva.

Atrakcija