(video) Laura Šapić prejahala 160 kilometara pustinje na utrci kraj Abu Dhabija Istaknuto

Autor  Mar 03, 2019

Mlada Bjelovarčanka Laura Šapić iz Konjičkog kluba Vinia najmlađa je hrvatska jahačica koja je lani uspjela odjahati zahtjevnu pustinjsku utrku od 160 kilometara u Abu Dhabiju.

Daljinsko jahanje u Ujedinjenim je Arapskim Emiratima sport koji prati cijela država. Utrka HH The President of United Arab Emirates Cup, u kojoj i jahači i konji trebaju biti spremni na 10 sati jahanja dnevno, najprestižnije je natjecanje u UAE. Mladi talentirani jahači potiču se na sudjelovanje od samog šeika. Deset najboljih osvaja džipove i novčane nagrade u iznosima od 30 do 100 tisuća švicarskih franaka, dok ostali sudionici koji uspješno završe utrku osvajaju opremu za konje i 25 tisuća franaka, piše Lider.

Laura je lani jahala konja jednog arapskog kluba, a ove godine startala je za francuski klub, no nije završila. Zašto jaše za strane klubove, u stranoj zemlji?

– Kod nas to nije toliko razvijen sport. Volim ići u UAE jer su tamo utrke događaj kojeg prati cijela država, oni žive za taj sport, dok se kod nas ni ne zna da postoji, kaže 21-godišnja Laura.

U deset godina, koliko se bavi tim sportom, prošla je već pedesetak nacionalnih i međunarodnih utakmica, a osim toga trenira konje za natjecanja u svom KK Vinia, podučava druge jahače, te izvanredno studira na Sveučilištu Libertas, smjer Menadžment športa i športskih djelatnosti.

Osim međunarodnih uspjeha, također je bila i državna prvakinja Hrvatske, te nekoliko puta državna prvakinja prvenstava za mlade konje u Hrvatskoj. Njeni roditelji Tajana Kesić Šapić i Saša Šapić vode Izletište i vinotočje Vinia u mjestu Puričani kraj Bjelovara, a uz njega i konjički klub koji broji 13 (sretnih) konja, od kojih se šest natječe. To su – Frula, Magic Prince, Shogun i Egzotika (za međunarodne utakmice), te Said i Ghaalib, čije inozemne karijere tek počinju.

Rad s konjem za natjecanja je dugotrajan proces, pošto se konji ujahuju sa tri i pol do četiri godine, a tek sa pet idu na utrke. To znači svakodnevno ustajanje rano ujutro i cjelodnevni rad, kao i novčana ulaganja, budući sport i mladi koji se njime bave nemaju potrebnu potporu institucija, osim unutar svog kluba i pokojeg sponzora.

– U drugim je zemljama to drugačije. Primjerice, u Belgiji država potiče mlade na bavljenje tim sportom. Mi praktički sami financiramo Lauru i drugu djecu iz kluba kako bi putovala i usavršavala se, ističe Laurina majka, direktorica Sektora za industriju i IT Hrvatske gospodarske komore.

Idući izazov Lauri Šapić je Svjetsko prvenstvo za mlade konje koje se održava u talijanskom gradu Pisi u rujnu. Tamo će nastupiti sa svojim konjima, Magic Princom i Egzotikom. Zatim će Frula dobiti priliku po prvi puta trčati utrku na 160 km, kako bi se sa svojom vlasnicom kvalificirao za sudjelovanje na Svjetskom prvenstvu za seniore 2020. u Italiji.

– Za utrke je potrebna mentalna snaga jer ponekad se dogodi da mladi konj ne želi ići, a tu mu jahač mora pomoći, motivirati ga i ostati uz njega dok kriza ne prođe. Jer kada konj osjeti da mi ne odustajemo, neće ni on.

Atrakcija

  1. Najnovije

Kalendar

« Maj 2019 »
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31