Šok: Rusi uspjeli “vratiti vrijeme” pomoću kvantnog kompjutera Istaknuto

Autor  Mar 13, 2019

Naučnici su uspjeli promijeniti smjer kretanja vremena sa kvantnim kompjuterom u novom istraživanju koji kontrira običnim zakonima fizike.

Ovaj razvoj događaja takođe pomaže u boljem razumijevanju kvantnih kompjutera, te su naučnici koristeći elektrone i kvantnu mehaniku uspjeli vratiti vrijeme u eksperimentu čiji su rezultati ravni tome da razbijene kugle bilijara vratimo u prvobitnu formaciju trougla. prenosi Klix.

Istraživači dolaze iz Moskve, tačnije iz Instituta za fiziku i tehnologiju, a asistirali su im kolege iz Švajcarske i SAD. Očekuju da bi se ova tehnika mogla razviti i biti uspješnija i preciznija s vremenom.

– Kreirali smo stanje koje ide u suprotnom smjeru od normalnog termodinamičnog smijera u kojem ide vrijeme – rekao je doktor Gorde Lesovik.
“Vremenska mašina” je ustvari kvantni kompjuter kojeg pokreću elektronski “kubiti”. Kubit je sklop informacija koje se opisuju sa brojevima jedan i nula. U istraživanju se kubiti mijenjaju u kompleksnu formaciju jedinica i nula. U ovom procesu se red gubi, baš kao i kada razbijete trokutastu formaciju kugli na bilijarskom stolu, prenosi Independent.

Zatim su napravili drugi program koji bi vratio nered u red, tj. koji bi vratio stvari u prvobitni oblik. To ustvari predstavlja povratak kubita u njihovu startnu poziciju.

Naučnici su shvatili da ako se radi sa samo dva kubita, “vraćanje vremena” ima 85 odsto šansi da uspije. Kada se u eksperimentu koriste tri ili više kubita, šanse za uspjehom se smanjuju na 50 odsto i dolazi do više grešaka.

Oni očekuju da će broj grešaka svesti na minimum s vremenom, te smatraju da bi ovo otkriće moglo biti praktično u razvijanju kvantnih kompjutera. zloupotrebe.

Atrakcija

  1. Najnovije

Kalendar

« Maj 2019 »
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31