Tretman "uzemljenjem": Novi ljekoviti trend koji prerasta u pokret

Autor  Apr 07, 2019

„Earthing“ ili „uzemljenje“ odnosi se na pokret koji okuplja sve više istomišljenika, a temelji se na otkriću da je zemljina prirodna energija temelj našega zdravlja. Najbolji primjer „uzemljenja“ svakako je bosonogo hodanje.

Kada ste posljednji put hodali bosi? Ne računamo hodanje po plažama! Stručnjaci tvrde da hodanje bez obuće na površinama poput trave i pijeska ima fantastične zdravstvene posljedice.

Prema studiji objavljenoj u časopisu „Journal of Environmental and Public Health“, navodi se da bosonogim hodanjem dolazimo u dodir s elektronima na zemljinoj površini, što ima pozitivan učinak na naše zdravlje. Zato se ovakvo hodanje prozvalo svojevrsnim „uzemljenjem“ - upravo iz razloga što smo tada najbliži Zemlji, objavio je novilist.hr

Smanjuje rizik od srčanih bolesti
Prema studiji objavljenoj u časopisu „ Journal of Alternative and Complementary Medicine“ bosonogo hodanje smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti. Studija je otkrila da hodanje uzrokuje povećanje površinskog naboja kod crvenih krvnih zrnaca te smanjuje viskoznost krvi.

Poboljšava spavanje

Tzv. „uzemljenje“ ljudskog tijela tijekom spavanja smanjuje razinu kortizola, pokazuje studija objavljena u časopisu „Journal of Alternative and Complementary Medicine“. Istraživanje je provedeno na 12 osoba koje su se žalile na bol, poremećaj spavanja i stres. Bili su „uzemljeni“ tijekom spavanja 8 tjedana u vlastitim krevetima pomoću provodnog jastučića za madrace. Rezultati su pokazali da „uzemljenje“ tijela tijekom spavanja smanjuje noćnu razinu kortizola, bol i stres, prenosi BoldSky.

Prirodni antioksidans

Rečeno je da zemaljski dnevni ritmovi održavaju cirkadijalni ritam koji regulira spavanje. Zemljina površina posjeduje električne ritmove i slobodne elektrone koji teku od Zemlje do tijela, što rezultira fiziološkim i kliničkim koristima. Slobodni elektroni Zemlje neutraliziraju pozitivno nabijene slobodne radikale koji uzrokuju kroničnu upalu. Ovi slobodni elektroni djeluju kao prirodni antioksidansi koji pomažu u smanjenju kronične upale.

Sprječava starenje kože

Istraživač po imenu Gaétan Chevalier iz Odjela za razvojnu i staničnu biologiju na Sveučilištu u Kaliforniji otkrio je da boso hodanje ima prednosti pri sprječavanju starenja kože. Istraživanje je provedeno na četrdeset ispitanika, a rezultati su pokazali da „uzemljenje“ poboljšava protok krvi i cirkulaciju krvi u licu. Chevalier kaže da samo jedan ssat fizičkog kontakta sa Zemljom obnavlja regulaciju protoka krvi na licu koja potiče popravak kožnog tkiva, optimizira izgled lica i potiče zdravlje i vitalnost, prenosi BoldSky.

Atrakcija