×

Upozorenje

JUser: :_load: Nije moguće učitati korisnika sa ID: 45

“ZAMISLITE NOĆNI KLUB U JASENOVCU” Beograđani otvaraju vrtić u zgradi nacističkog logora

Autor  Apr 11, 2019

“Mjesto gdje će se vaša djeca osjećati sigurno i voljeno” bio bi dobar slogan za vrtić da on nije otvoren na Starom sajmištu, u jednom od nekadašnjih objekata nacističkog logora gdje su ubijene desetine hiljada Jevreja i Srba.

– Kad stratište postane obdanište! Postoji li bilo gdje u Evropi primjer da jedno stratište iz perioda Drugog svjetskog rata, umjesto da bude mjesto sjećanja, postaje teretana, restoran, noćni klub i/ili, na kraju, vrtić u kome će se naša “djeca osjećati sigurno i voljeno”? Zamislite vrtić u Aušvicu, restoran u Dahauu, teretanu u Mathauzenu ili noćni klub u Jasenovcu. Ne možete to da zamislite. Ne mogu ni ja… Naravno… Jer to nije moguće… Osim kod nas – revoltirano je napisao Beograđanin Dejan Ristić, podijelivši fotografiju ovog vrtića na svom Fejsbuk profilu, piše Blic.

To nema nikakve veze s politikom, već sa time da smo kao ljudi potpuno otupili, dodaje Ristić, navodeći da je kao roditelj zbunjen i tužan.

– Posljednji put kada su djeca bila uvođena tu bio je onaj kada su uvođena u pokretne gasne komore, zloglasne “dušegupke” – navodi Ristić.

Vrtić još zvanično nije otvoren, ali se, kako kaže vlasnik ovog privatnog obdaništa Miodrag Krsmanović, očekuje da ga uskoro pohađaju prvi predškolci. Krsmanović u svemu tome ne vidi ništa neobično.

– Vidio sam da se javnost uzbudila, ali ne znam samo zbog čega. Mi imamo sve dozvole i otvaranje tog vrtića se planira već sedam mjeseci. Naše prostorije će biti u renoviranoj zgradi koja je zadužbina Nikole Spasića – kaže Miodrag Krsmanović, vlasnik ove predškolske ustanove i dodaje da nije upoznat sa brojem predškolaca koji su trenutno prijavljeni za pohađanje ovog vrtića.

Činjenica da neko na mjestu koje je nekada bilo najveći nacistički logor na jugu Evrope pravi odbdanište razbjesnila je Beograđane, te se mnogi pitaju gdje je to izostala reakcija nadležnih.

Staro sajmište je između kraja marta 1941. i maja 1942. bilo lokacija na kojoj je oduzeto na desetine hiljada života.

Atrakcija