×

Upozorenje

JUser: :_load: Nije moguće učitati korisnika sa ID: 45

Arktički bum-prva plutajuća nuklearna elektrana

Autor  Apr 15, 2019

“Arktički bum”, prva nukelarna elektrana na vodi koja će strujom snabdijevati najzabačenije dijelove sjevera Rusije, predstavljena je danas na konferenciji Atomekspo u Sočiju, gdje je izazvala najveće interesovanje posjetilaca.

Na sjeveru Rusije zbog izuzetno niskih temperatura ne postoje uslovi za postavljanje dalekovoda za dopremanje električne energije u najzabačenija naselja, pa će tako ploveća nuklearna elektrana omogućiti da taj dio svijeta dobije struju i grijanje.

Brod ledolomac je trenutno usidren u gradu Murmansku na sjeveru Rusije, odakle će krenuti ka Arktiku.

Plovilo ne zagađuje okolinu, a procijenjeno je da će ukupni troškovi snabdijevanja strujom Sjevernog pola iznositi oko osam milijardi evra.

"Arktički bum" je jedan od najvećih projekata ruske državne korporacije za korišćenje nuklearne energije u mirne svrhe “Rosatoma”.

Na njihovim štandovima na “Atomekspo” mogu se vidjeti i makete i prezentacije nuklearnih elektrana koje koriste sto odsto urana i koje su, kako kažu iz Rosatoma, potpuno bezbjedne.

Te elektrane imaju posebne sisteme zaštite, pa je mogućnost havarije gotovo potpuno isključena.

Predstavljeni su i reaktori koji se koriste u medicinske svrhe, kao i zajednički projekat sa časopisom "National Geographic" koji promoviše nuklearnu energiju za čistiji vazduh i životnu okolinu, kao i druga čuda nuklearne tehnologije.

Posjetioci Atomekspa mogli su da vide i originalni model sovjetskog spejs šatla "Buran" koji je smješten u dvorištu Glavnog medijskog centra.

Izložen je test model spejs šatla "Orbital Spacecraft - Complex stand", koji je korišćen za testiranje elektronske opreme u okviru sovjetskog programa za stvaranje svemirske letjelice "Buran", javlja Tanjug.

Na sajmu se predstavljaju kompanije i proizvođači iz cijelog svijeta, pa tako pažnju posjetilaca privlači i robot, koji se koristi u naučne svrhe, a u slobodno vrijeme zabavlja posjetioce sajma.

Robot govori više jezika, umije i da igra, sluša šta mu sagovornici govore i uradi ono što od njega traže, a srpskim novinarima na sajmu je čak izjavljivao i ljubav.

Na sajmu su izložene i “kosmičke cipele, čizme i patike, koje su otporne na niske temperature, udarce i ubode.

Koštaju oko 60 evra, a godišnje se proizvede oko milion pari.

Proizvođači sa kojima je reporter Tanjuga razgovarao u šali kažu da sa tim cipelama ljudi mogu i na Mjesec.

U Sočiju se održava dvodnevna međunarodna konferencija "Atomekspo", jedan od najvažnijih događaja u svjetskoj nuklearnoj industriji, kojoj prusustvuju predstavnici 74 države i oko 3.500 učesnika.

Srbiju predstavlja ministar za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović.

Atrakcija