Talijan kod Omiša zaključao put do plaže, nitko više ne može do mora

Autor  Maj 04, 2019

Talijanski državljanin Giuseppe Sparta prije mjesec-dva zaključao je uvalu Borak u Marušićima kod Omiša.

Ne, ovo nije loš pokušaj šale, nego jedna od luđih priča iz priobalja te ujedno najkraći opis zbilje koja u očaj tjera stanovnike Marušića – do plaže više ne mogu. Nikako. Novinari Indexa su uspjeli samo zahvaljujući činjenici da je u trenutku njihovog posjeta Sparta s obitelji bio odsutan, navodno je negdje u Rusiji. Da nije, ne bi vidjeli more jer je odron zatrpao stepenice što ih je bespravno izgradio kako bi mještani imali pristup plaži, nakon što je prisvojio i zagradio dva stara puta kojima su se Marušićani oduvijek spuštali do Borka, piše Index.hr

Zvuči komplicirano? Zapravo nije. Priča tek počinje.

Dva puta do plaže

Stotinama su godina Marušićane dva puta vodila do Borka. Dolje su im bile ribarske brodice i plaža, a valjda ne treba objašnjavati što more znači stanovnicima primorskog mjesta. Iznad plaže i puteva uska je asfaltna cesta koja vodi nizbrdo od Jadranske magistrale i završava okretištem. No 2011. godine izvjesni je Nedjeljko Bitanga ogradio okretište. Ono se, naime, nalazi ispred kuće koju je počeo graditi i do danas je nije završio. Stoje dva kata u betonu, s videonadzorom, ali to nije bitno za priču. Bitno je da je ogradio nekadašnje okretište, ali do Borka se i dalje moglo nesmetano.

Dvije godine kasnije, 2013., stiže Sparta. Kupuje čestice po Marušićima pa se ispostavlja da postaje vlasnik i stotinama godina korištenih puteva. Pregrađuje ih te godinu kasnije, kao ''akt dobre volje'', bespravno gradi vjerojatno najmonstruoznijih tristotinjak betonskih stepenica na jadranskoj obali.

Monstruozne stepenice u Marušićima (FOTO: Index)

Do njih se stizalo uskim putem oko Bitangine ograde. Prema Spartinu naumu, mještani, ali i brojni gosti, trebali su ih koristiti umjesto starih puteva do mora proglašenih njegovim vlasništvom. Sparta je i kažnjavan u Hrvatskoj zbog stepenica, nekakvim smiješnim iznosom, ali osim smijeha, bilo je i suza. Prije nekoliko godina na plaži je pozlilo gostu iz Poljske – splet ograda, putića i monstruoznih stepenica pokazao se neadekvatnim za nosila i čovjek je umro.

No o tome se pisalo.

Nije se, međutim, pisalo o tome da je ove godine stepenice zatrpao odron.

"Da bi ih sazidao, posjekao je šumu, a one nisu adekvatno napravljene, nisu bili geometri, geostatičari, nitko, to je napravljeno onako, od ruke. Zamislite kad gore s magistrale krene zemlja poslije kiša", priča mladi mještanin Ivo Lendić, koji se ne želi fotografirati.

"Ove se godine odronio ogroman kamen, ne može ih se uopće koristiti. Htjeli smo opet svoj javni put, ali on je stavio katanac", govori Lendić.

I što sada?

"Jutros sam brojao, na ovoj strani mjesta ima 90 apartmana. Svi ovisimo o tom prilazu. Ja sada imam rezervacije, javljam gostima što se događa, oni ne odgovaraju. Ne znam što ću", iznerviran je Lendić.

Putokaz za ograde

Smiješno izgleda putokaz prikačen na stablo – strelica koja namjernike upućuje prema Borku zapravo pokazuje na Bitangine i Spartine ograde. Mještani se bune, odlaze na razgovore kod omiškog gradonačelnika, nezavisnog Ive Tomasovića, a ni on ne zna što učiniti. Ne da neće, nego ne može.