Veliko otkriće u Gvatemali: Arheolozi pronašli "ulaz u podzemni svijet" Maja

Autor  Maj 07, 2019

Arheolozi vjeruju da su pronašli majanski "ulaz u podzemni svijet", zajedno sa dokazima o prinošenju ljudskih žrtava. Nalazište je otkriveno samo nekoliko metara od mjesta gdje se odigrala posljednja bitka drevne civilizacije Maja sa Španijom, na jezeru Peten Ica u Gvatemali.

Poljski tim koji istražuje to područje otkrio je na stotine majanskih artefakata, uključujući dokaze o ritualima, pa i ljudskim žrtvama. Oni vjeruju da na ostrvu usred jezera postoje dokazi o konačnoj bici protiv španskih osvajača, prenio je Miror.

Vođa tima Magdalena Krzemien sa poljskog Jagelonskog univerziteta je izjavila da je voda imala specijalno i simbolično značenje u vjerovanjima drevnih Maja, javlja Tanjug.

"Smatralo se da su to vrata ka podzemlju, svijet smrti - Sibalba, gdje žive njihovi bogovi", rekla je ona. "Planirali smo ronilačke aktivnosti na osnovu pisanih izvora, ali i uz pomoć intuicije, dodala je Krzemien.

"U većini slučajeva pronašli smo dosta artefakata", dodala je ona. Smatra se da su Maje te artefakte ili ispustile ili namjerno spustile u jezero kao poklon, tj. prinos bogovima.

Jedan od artefakta je opsidijanska oštrica koja je možda korištena za krvave rituale žrtvovanja. Oni su mogli i da ubiju nekoga kako bi bogovima ponudili ljudsku krv. Među artefaktima su pronađeni i posuda za tamjan i keramičke posude, od kojih neke sadrže životinjske kosti, a jedna je posebno izrezbarena.

Još jedno zanimljivo otkriće odnosi se na ostrvo na jezeru, poznato kao Flores, koje je nekad bilo dom Nojpetenu, glavnom gradu Ice Maja.

To je bilo posljednje nezavisno domorodačko kraljevstvo u Americi, dok 10. marta 1697. godine na ostrvo nije upao konkvistador Martin de Ursua i Arismendi.

"Većina pisanih izvora navode da se bitka između Španaca i Maja, koji su živeli u Nojpetenu, odvijala na zapadnoj strani ostrva", rekla je Krzemien.

Pronašli smo artefakt na ovom području - kamenu glavu buzdovana koja može da bude povezana sa bitkom", rekla je ona.

Magdalena Krzemien je dodala da se čini da su arheolozi potvrdili mjesto posljednje bitke između Maja i Španaca.

Atrakcija

  1. Najnovije

Kalendar

« Oktobar 2019 »
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31